L2 cache v Javě

Nedávno jsem si pořídil knihu o Terracottě a v ní jsem narazil na myšlenku, které úplně převrátila můj pohled na cachování dat v Javě. Řekl jsem si, že se s vámi o ni podělím. Jde o srovnání využití vyrovnávacích pamětí v moderních procesorech a v Javě.

Cache v CPU

Začneme tím procesorem. Procesor zpracovává instrukce, které provádějí operace nad daty. Tato data se načítají z paměti. Paměť je ale od procesoru vzdálena neuvěřitelně dlouhých několik centimetrů a mezi ní a procesorem jsou všelijaké řadiče, a jiná hejblátka. Tím pádem je přístup do paměti relativně pomalý. To donutilo autory procesorů navrhnout L1 cache (vyrovnávací paměť první úrovně). Ta je hned u jádra procesoru takže je přístup do ní rychlý. Je s ní ale jedna potíž, je dost malá. Proto se do procesorů přidává ještě L2 cache, která je podstatně větší. Jelikož je ale složitější, je od jádra trochu dál, a proto je přístup do ní pomalejší. Někdy je dokonce i sdílena mezi jádry, což přináší výhody například, když se mi vlákno dostane na jiné jádro. Občas je dokonce použita i L3 cache, která je zase o něco větší a pomalejší.

Celé to pak funguje jednoduše, pokud data nejsou v L1 paměti, kouknu se do L2, případně L3 a když to ani v jedné není, jdu až do hlavní paměti. Samozřejmě se musí nějak řešit i invalidace a uložení změněných dat, ale to už bych se pouštěl na tenký led. Už tak jsem se pustil do vod, kterým nerozumím.

Takže se radši vrátím do Javy. Paralela je nasnadě. Z Javy často potřebuji přistupovat k pomalým nebo přetíženým zdrojům a tak si pomáhám vyrovnávací pamětí. Použijme pro příklad relační databázi. Ta bývá přístupná přes pomalou síť a často špatně škáluje, tak si některá data ukládám na heap. V přirovnání k CPU tu databáze odpovídá relativně pomalé RAM a heap nám tu slouží jako L1 cache. To přirovnání docela sedí. Heap je to nejrychlejší co v Javě máme. Samo sebou se pohybujeme v úplně jiných řádech než u CPU jak do velikosti tak i rychlosti.

Na ale každá sranda něco stojí, tak i cache není bez problémů. Největší problém s tímto řešením je v tom, že já obvykle dopředu nevím, která data s vyplatí držet v paměti, a která ne. To poznám až při opakovaných dotazech. Celou věc ještě mnohonásobně komplikuje nasazení aplikace na více serverech. Každý node má pak svoji cache. Abych si zjednodušil argumentaci, budu předpokládat, že data jenom čteme a neměníme. Uznávám, to se nám v praxi moc často nestává, ale i tak se dostáváme se do zajímavých problémů. Aby vyrovnávací cache k něčemu byla, musíme z ní data číst opakovaně. Čím více máme ale serverů, tím je menší šance, že k tomu dojde. Řekněme, že nám na jeden server přijde dotaz, který způsobí načtení dat do vyrovnávací paměti. Čím více máme serverů, tím menší pravděpodobnost je, že příští obdobný dotaz přijde na ten samý server a data v paměti využije. Větší šanci má, že tento dotaz přijde na jiný server, který ta data zase musí odněkud stáhnout.

V praxi se to řeší například použitím chytrým load balancerem, který nám zajistí, že dotazy od jednoho uživatele chodí na ten samý server. Toto řešení může fungovat, například u aplikace typu Gmail, ale vůbec to nepomůže například u zpravodajského serveru.

Dalším populárním řešením je sdílení vyrovnávací paměti mezi servery. Tzn. pokud jeden server načte data do cache, pošle je všem svým kamarádům. Toto řešení obvykle špatně škáluje. Navíc si představme situaci, kdy jsou daná data potřeba jen jednou. Nejen, že je zbytečně budu držet v paměti na jednom serveru, já je i pošlu na několik dalších strojů. Tam nebudou přečtena ani jednou. Zato však budou nafukovat paměť, zpomalovat garbage collector, zatěžovat síť a dělat jinou neplechu.

A tady vstupuje do kdy L2 cache. Místo toho, abych se snažil distribuovat všechna data na všechny ostatní JVM, uložím je někam mimo heap. Toto bych chtěl zdůraznit. Já ta data opravdu dám někam mimo JVM. Můžu buď do Terracotty nebo pokud si chci trochu zaprogramovat, třeba do NoSQL databáze. Tato data jsou mimo heap, takže přístup k nim je pomalejší. Ale tato L2 cache je trapně jednoduchá a může běžet na stejném serveru jako moje JVM takže přístup do ní může být stále řádově rychlejší než do relační databáze. Jen pro představu, autor Terracotty Ari Zilka tvrdí, že přístup na heap trvá kolem 1 mikrosekundy, přístup do Terracoty 4 milisekundy.

L2 cache navíc může být schopna využít mnohem více paměti než Java. Lidé z Terracotty se chlubí, že umí držet v paměti stovky gigabajtů dat. Není se co divit, nemusí řešit garbage collection, v podstatě se jen starají o takovou trochu větší hash mapu.

Toto řešení má mnohem větší šanci na to, aby škálovalo. Samozřejmě se mi komplikuje změna dat. Musím je změnit nebo smazat nejen v L1 cache ale i v L2 cache. Ale to je podle mě malá cena za to, že můžu svoji aplikaci pouštět na víc než čtyřech serverech. Navíc mohu aplikaci zmodularizovat, pouštět ji ve více JVM a i tak využít toho, že mám data někde v cache. Jediné co musím udělat je uvědomit si, že vytažení dat na půl cesty mezi jejich zdroj a místo spotřeby je docela dobrý nápad. Něco, co si výrobci procesorů uvědomili už dávno.

3 thoughts on “L2 cache v Javě

  1. Martiner

    Na podobné téma mě v poslední době zaujali GemFire a SQLFire od vmWare/SpringSource/GemStone.

  2. v6ak

    Čekal jsem nějaký článek o lowlevel optimalizacích v Javě. Ale i tak je to zajímavé.

    Chytrý load balancer by IMHO u zpravodajského serveru mohl celkem dobře fungovat, ačkoli by to asi byl zbytečný luxus (hloupý by udělal zhruba stejnou službu). Spíš by byl problém s hloupým load balancerem na serveru typu GMail.

    Jinak u těchto pamětí AFAIK platí: čím menší, tím rychlejší a dražší. Tedy pro malé cache se používá drahá a kvalitní technologie. Vyrobit touto technologií celou RAM by bylo velmi drahé (a provoz by byl v některých případech energeticky náročný), tak se používá pouze pro cache. Říká se tomu hierarchie pamětí.

  3. Martin

    hezky clanek.
    osobne pouzivam proprietarni a docela jednoduchy L2 Cache primo v OpenJPA a mam s tim dobrou skusenost.

Comments are closed.