Postřehy z Devoxxu

Včera jsem se vrátil z Devoxxu 2011 a zase se mi tam moc líbilo. Nedověděl jsem se tam toho tolik nového, ale nabilo mě to energií a napadla mě tam spousta věcí. Důvod, proč jsem se tam toho tolik nedozvěděl je prostý. Jsem prostě dobrej a všechno vim. No nebo to spíš bude tím, že jsem tam byl i vloni a zas tolik se toho za ten rok nezměnilo. Minulý rok mluvili o novinkách Javy 7 a 8. Letos také. Za tu dobu se trochu změnila syntaxe v projektu Lambda, Jigsaw nabyl trošku konkrétnější obrysy, ale to je asi tak všechno. Ve světě Java EE je situace podobné. Jak vtipně poznamenal kolega, EJB a CDI se pomalu blíží ke schopnostem Springu 2.5. Kdyby to tak bylo, tak by to byl velký skok vpřed. Ale nevím jestli to náhodou nemyslel posměšně.

První den

Java EE keynote

Tu jsme naštěstí prošvihli díky zpoždění letadla. Stihli jsme jen konec, ale bylo to neuvěřitelně nudné. Oracle předváděl jak nasadit aplikaci do cloudu ve stylu: „Tady vyberete na WAR, tady kliknete a máte aplikaci nasazenou v cloudu“. Jakoby největší problém nasazení v cloudu bylo, že to nejde udělat stisknutím jednoho tlačítka. Prostě jsem nepochopil, co tím chtějí říci.

Java: The Good, the Bad, and the Ugly Parts

Po obědě jsem si trochu spravil chuť povídáním mého oblíbence Joshe Blocha o dobrých, zlých a ošklivých stránkách Javy. Byl to takový výlet do historie, procházel všechny třídy z Javy 1.02b. Zajímavé, zábavné, ale ne moc užitečné.

Continuous Delivery

Zajímavé povídání od člověka, který o tom napsal knihu. Mám ji, ale ještě jsem se jí neprokousal. Je na mě moc těžkopádná. Nicméně přednáška moji pozornost udržela. Mluvil o tom, jak zařídit, abyste mohli nasazovat aplikace stisknutím jednoho tlačítka. Takže něco, co se asi snažil ukázat i Oracle, ale tady jsme se dozvěděli to důležité. Tzn. co udělat, abyste se nebáli to tlačítko stisknout. Celé bych to shrnul do jedné věty.

Pokud to bolí, dělejte to častěji.

Takže, pokud nasazení vašeho produkčního clusteru bolí, zkoušejte to dělat něco podobného co nejčastěji. To vás donutí to zautomatizovat a pak to tolik bolet nebude. Ukazoval tam takovou kaskádu kroků, kterou potencionálně může projít každý commit. V ní jsou unit testy, automatické akceptační testy, manuální testy, unit testy zaměřené na výkonost, integrační testy zaměřené na výkonost a nakonec produkce.

Zdůrazňoval, že je důležité mít všechno ve version control systému, mít co nejvíc automatických testů a hlavně mít jeden a ten samý skript pro nasazení na všechna prostředí. Tím si zajistíte, že při testování testujete nejen kód, ale i konfiguraci. Na tu často zapomínáme, i když je stejně, ne-li více důležitá.

Snadněji váš systém shodím jednou změnou v konfiguraci než jednou v změnou kódu.

Takže každá změna konfigurace by měla projít přes to samé kolečko testů jako kód. Konfigurace musí tím pádem škálovat od notebooku až po produkční cluster, ale to se dá zařídit.

Také ukazoval pěknou fintu na automatické testy. V podstatě si napsali knihovnu, která izoluje jejich API a test skripty, takže je změna v API nenutí měnit hromadu testů, musí jenom změnit tu knihovnu. Mohou také ty testy psát ve vlastním DSL, takže je pochopí i neprogramátor. K takovému stavu bych se chtěl někdy dopracovat.

PhoneGap

Zajímavé povídání ze světa, kterému vůbec nerozumím. Pravděpodobně také nejsprostší řečník na letošním Devoxxu, ale v takovém tom zábavném stylu. PhoneGap je pro lidi, kteří chtějí psát HTML5 aplikace, ale zároveň chtějí výhody nativního kódu.

PhoneGap je jenom takový vychytaný prohlížeč.

V podstatě obalí váš HTML kód a udělají z něj nativní aplikaci na iOS, Androidu a vlastně všech chytrých platformách. Navíc dostanete přístup k věcem, ke kterým se z prohlížeče nedostanete. Například váš kód může běžet, i když telefon spí. Tady mi to nedá a musím ocitovat pár hlášek.

Lidé se nás ptají, jak na open sourcu vyděláváme peníze. Já se jich na oplátku zeptám, jestli si někdy koupili balenou vodu.

XCode je něco jako horší Eclipse, ale vypadá to jako iTunes.

Donuťte zaákazníka popsat co chce v jedné větě, bez použití spojky „a“.

Také ukazoval debug.phonegap.com, což by vám mělo umožnit vzdáleně ladit kaýkoliv váš JS kód. To by se také mohlo hodit.

NoSQL for Java developers

Pěkné porovnání NoSQL databází Redis, Cassandra a MongoDB z pohledu Javisty. Zajímavá ukázka toho, jak je těžké použít některá NoSQL řešení, když potřebujete vyhledávat přes něco jiného než klíč. Předváděl, jak si ručně v Redisu a Cassandře nasimulovat index. Fakt hrůza, dávat do Javy kód, který při změně dat aktualizuje i „tabulku“ v které simuluji index. Některé NoSQL databáze jsou prostě dělané na jiný use case a ne na vyhledávání. MongoDB v tomto ohledu výjimkou, ve vyhledávání je mnohem podobnější relačním databázím.

Meh! It’s only cross site scripting what’s the big deal?

Děsivá přednáška o XSS od člověka, který se živí penetračními testy. Děsivá v tom smyslu, že mě vyvedla z iluze o bezpečnosti Webu. Ten člověk evidentně věděl o čem mluví. Jednou se dokonce přeřekl a místo slova zákazník skoro řekl slovo oběť. Bohužel to jak mě vyděsil nedokážu předat i vám. Můžete si například pustit následující video. Fakt se na to podívejte a pak se zamyslete co se stane, když vám někdo pošle podobný link a vy se pak přihlásíte do administrace vaší aplikace.

Ještě tu uvedu jen pár věcí, které jsem si zapsal

  • 80% procent útoků na webové stránky jsou XSS.
  • Salámová metoda – každého desátého zákazníka přesměrujeme na vlastní platební bránu. Tento útok může běžet několik měsíců bez povšimnutí.
  • Nepoužívejte veřejně přístupnou admin stránku. Zaručeně ji najdeme a to heslo prolomíme.
  • Validujte data která přijímáte, ale i ta která čtete z databáze. Útočník může dostat data do vaší databáze a ty pak použít k XSS.
  • Při validaci nepoužívejte blacklist, ale whitelist. Nesnažte se vyjmenovat co uživatel nesmí zadat, ale to co smí.
  • Některé prohlížeče jsou interpretují hex encodováný Javascript i ve jménech obrázků. K infekci stačí nahrát správně pojmenovaného avatara.
  • Jen v Rusku je asi 300 000 hackerů. 100 z nich je fakt dobrých.
  • Zero-day exploit se dá koupit za 10 000 – 20 000 liber.

Druhý den

Z druhého dne mám výrazně méně zápisků.

Android keynote

Tim Bray mluvil o Androidu a mobilech. Kdo byl na GDD se nedozvěděl moc nového. Vypíchnu dvě věci.

Tvrdil, že ho Java štve na serveru, ale na mobilu ne. Na serveru prý může snadno psát unit testy, dělat TDD a tudíž nepotřebuje silně typovaný jazyk. Na mobilu se mu testy píší mnohem hůře, takže jich nepíše tolik, kolik by správně měl. Tam je za Javu rád. Zajímavé. Navíc je zajímavé i to, že takovýto člověk stále píše kód.

No a nesmím zapomenou dojemnou výzvu, že pokud opravdu chceme změnit svět, měli bychom vyvíjet aplikace pro třetí svět. Tam můžeme opravdu něčeho dosáhnout. Musím se přiznat, že se dostal i pod moji hroší kůži a začal jsem o tom opravdu uvažovat. Kdyby měl někdo nějaký nápad, tak se ozvěte, rád se přidám.

Ještě přihodím pár citátů:

Teď už nestačí když vaše aplikace bude dobrá. Aby uspěla, musí být úžasná.

Sežeňte si profesionálního designéra.

Prodejem aplikací nezbohatnete.

Aplikační programátoři prostě nechápou sdílený měnitelný stav.

Socializing Your Spring Applications

Na toto povídání jsem šel z čistě pracovního popudu. Přišel jsem tím o mnohem zajímavější přednášku o Akka frameworku. Ale zase jsem se dověděl, že je snadné pomocí Springu přistupovat na API zabezpečené pomocí OAuth a že ve Springu mají abstrakci spousty REST API jako jsou Twitter, Facebook atp. To se mi bude hodit.

What’s in store for Scala?

Chtěl jsem se jít podívat na Martina Oderského. Ale bohužel zabředl do akademického rozboru toho, jak ve Scale budou dělat reflexi. Jediné co jsem si odnesl bylo, že se musím znova do té Skaly pustit. Prý už konečně mají použitelnou podporu pro Eclipse, takže se nebudu muset učit Ideuu a Scalu současně. Zajímalo by mě, na co se budu vymlouvat teď?

HTML5 with Play/Scala, CoffeeScript and Jade

Po obědě nás probral Matt Raible. Ten předvedl, že když umíte prezentovat, tak nemusíte ani moc umět to o čem mluvíte. V podstatě popisoval, jak si psal pokusnou aplikaci za pomocí Play/Scala, CoffeeScript a Jade. Nešel moc do detailů, ale pěkně člověka nasměroval na co se podívat.

O frameworku Play bylo letos podezřele hodně přednášek, asi se na to budu muset kouknout. Také docela chválil Scalate. Více detailů na jaho blogu. je tam i odkaz na video, ve kterém, celý ten svůj pokus pěkně shrnul. Úžasná finta jak zaujmout obecenstvo.

Cloud Foundry and Spring, a marriage made in heaven

Cloud Foundry vypadá zajímavě pro ty, kteří se chtějí pokusit o cloud. V podstatě to má být otevřený standard pro Platform As A Service. Takže pokud uvažujete pustit se do cloudů a nechce se vám všechno si konfigurovat ručně, Cloud Foundry vypadá jako dobrý start. Nemusím si vybírat, jestli budu odkázán na jednoho dodavatele platformy jako je Google App engine nebo jestli si budu sám instalovat servery na virtuální mašiny. Toto je něco mezi. Pokud to dobře chápu, tak je to standard, který by měl zjednodušit cloudovým uživatelům přecházet mezi dodavateli nebo dokonce si podle toho nasadit i cloud sami. Další věc, kterou bych si měl pořádně nastudovat.

Třetí den

Tak dneska to bylo opravdu charita.
Dagi

Technical Discussion Panel

Panel se zajímavými hosty, ale nezajímavými otázkami. Promarněná příležitost.

The Evolution of Java: Past, Present, and Future

Zase Josh Bloch. Zase zajímavé a zábavné. Zase ne moc užitečné. I když tady musím přidat hodně nekvalitní fotku jeho slidu o přidávání nových funkcionalit. To by se mělo tesat do kamene a platí to nejen pro vývoj jazyka.

Takže, jaký je závěr? Zajímavá konference, kterou doporučuji. Jenom člověk musí mít dobrou ruku při výběru přednášek. Letos se jelo v sedmi paralelních proudech! Sám jsem si odvezl dvě stránky nápadů a věcí, které potřebuji vyzkoušet nebo udělat.

Také to vypadá, že nás cloud nemine. I když, možná se to přežene stejně jako SOA. Také jsem si všiml věcí, které byly nápadné tím, že na ně člověk nenarazil. Všiml jsem si jenom jedné přednášky o build systémech, jenom jedné o JPA a o SOAPu snad nebyla vůbec žádná. Asi už je to stará vesta a lidé už řeší jiné problémy. Třeba si píší vlastní programovací jazyky. Těch tam bylo několik.

Nestydatá reklama: Nechcete nad cloudem, NoSQL a podobnými technologiemi je toužebně vzdychat? Chcete zažít vzrušení z práce s technologiemi krvavé hrany? Pojďte k nám do GoodData. Pořád hledáme šikovné lidi. Pokud vás budou zajímat detaily, tak se ozvěte naším HR kolegům nebo mě. Můžeme to probrat někde u piva.

2 thoughts on “Postřehy z Devoxxu

  1. Jaroslav Holaň

    Pěkné zápisky. Jsem čekal, že sem dáš svou fotku s Joshua Blochem a ne jen jeho slide :-). Letos tedy nedával divákům testy z ukázek Java kódu jako loni?
    Máš tady opravdu hodně zajímavých informací. Na každou by se dalo dlouze reagovat. Třeba povypravíš více až se někdy zase sejdeme.

  2. v6ak

    K pluginu Scaly pro Eclipse: zkoušel jsem před několika měsíci a přišlo mi to už celkem použitelné a celkem konkurující pluginu pro IDEu. Ale třeba David Polak (píše mj. Lift) má jiný názor. Já jsem se k Eclipse již nevracel, IDEA se mi líbí. Mimochodem, IDEA nabízí nastavení klávesových zkratek i podobné jako v jiných IDE (a Netbeans a Eclipse jsou asi mezi nimi). Nezkoušel jsem, objevil jsem to tam až později.

Comments are closed.