Já tvořím aneb od nápadu k realizaci za jeden den

Právě čtu knihu The Long Tail, která je o tom, jak jsou zajímavé trhy na chvostu poptávky, jak je zajímavé to, že čím dál tím víc lidí aktivně tvoří, místo toho aby jen pasivně čuměli na televizi. Taky jsem tak nějak trochu záviděl všem těm, co se pokoušejí rozjet vlastní internetové podnikání, nemluvě o těch, kterým se to povedlo.

Měl jsem několik nápadů, ale postupně jsem je zavrhl nebo selhali při realizaci. Až mě nakonec napadlo udělat komunitní web pro amatérské výtvarníky. Něco jako Flickr, ale pro lidi, kteří kreslí, malují, dělají si vlastní náušnice a podobně. Originální, že? No abych se přeci jen trochu odlišil, tak se chci zaměřit hlavně na český trh. Proč? Pro tuto cílovou skupinu je důležitá lokalizace do jejich jazyka. Často jsou to lidé, kteří si s počítačem nebo angličtinou moc nerozumí. Nedivil bych se, kdyby byla klasickou zástupkyní ne už mladá žena, která si s počítačem zas tak úplně nerozumí a Facebook zná jen z televize. Ale to je jen odhad, je pravděpodobné, že se pletu. Na druhou stranu lidé, kteří něco dělají rukama jsou ideální cílová skupina. Prostě se chtějí pochlubit a to nejlépe lidem, kteří mají podobné zájmy. Znám to z vlastní zkušenosti. Není nic horšího než se chlubit lidem, které to nezajímá. Navíc tu může docela fungovat šeptanda mezi kamarádkami. Prostě to znělo docela zajímavě.

Nápad ve mně uzrál včera ráno, tak jsem strávil nějakou hodinku na internetu hledáním, jestli něco podobného už neexistuje. A nic takového se mi nepodařilo najít! Alespoň ne v ČR. Pak přišla ta nejtěžší a nejdůležitější fáze. Vymyslet jméno. Nejlépe takové s volnou CZ doménou. Další hodina přemýšlení a hlavně zkoušení. Nakonec vyhrálo „Já tvořím!“. Jméno nic moc, ale lepší mě prostě nenapadlo. Postupně si na něj začínám i zvykat.

Takže máme jméno, teď už zbývá jen ta realizace. Původně jsem si chtěl vyzkoušet Scalu, Google App engine, Amazon S3 a podobně. Nakonec ale asi převážili zkušenosti a odolal jsem pokušení zavřít se na měsíc do sklepa a kódovat. Nejdřív jsem se podíval na internet, jestli bych nemohl využít nějaký existující projekt. Strávil jsem další hodinku na Google a SourceForge a našel jsem pár vhodných kandidátů. Pak jsem si ale vzpomněl, že existuje projekt Ning, v kterém už to všechno je, včetně hostingu. Stačí to jen naklikat. Což popravdě řečeno byla záležitost na půl hodinky. S výsledkem se můžete seznámit sami zde.

Velikou výhodou Ningu je lokalizace. Češtinu už tam prostě mají. Sice bylo a bude potřeba některé překlady upravit, ale to jde snadno přes administrátorské rozhraní. Ning má samozřejmě i své nevýhody. Hlavní nevýhodou je, že od 20. července nebude zadarmo. Verze, které by mi stačila stojí $20 za měsíc. Ale to je cena, kterou jsem ochoten platit. Popravdě řečeno, kdybych si měl jako programátorovi platit komerční cenu, tak jeden můj člověkoden vydá alespoň na rok provozu.

Další nevýhodou je, že nemám tu svobodu, kterou bych měl, kdybych si to napsal sám. Přizpůsobivost hotové platformy má své meze. Na druhou stranu je pravděpodobné, že kdybych to měl všechno programovat, tak bych to asi stejně nedokončil.

Největší nevýhoda ale je, že to samé může klidně udělat kdokoliv jiný (opovažte se!). Jenže to by mohl, i kdybych se na ten měsíc do sklepa zavřel. V dnešní době se člověk musí odlišit na jiné úrovni než technologické.

A jsme u největšího oříšku, kde sehnat lidi? Na tom to celé stojí a padá. Komunitní web bez komunity nemůže fungovat. Jedna věc je šeptanda, ale na tu člověk potřebuje určitou kritickou masu. Dokud jí nedosáhne, tak nemá kdo šeptat. Včera jsem cvičně hodil dvě věty na Facebook a už tam nejsem sám, přidaly se dvě kamarádky. Mám ještě jeden nápad, který by mohl být úspěšnější, ale je ještě v plenkách, tak mi určitě prominete, že si ho nechám pro sebe. Alespoň se pocvičím v marketingu.

Takže proč to vlastně dělám. No jo, proč vlastně? Určitě nečekám, že mě to bude živit. Popravdě řečeno, počítám s tím, že to bude naopak. Taky se na tom evidentně nenaučím programování. Možné se ale naučím spoustu dalších věcí. Hlavní je ale to, že mě to baví. Je to neuvěřitelný zážitek, když vás ráno něco napadne a odpoledne máte prvního uživatele. To za to stojí. Člověk si připadá, že opravdu něco tvoří.

Samozřejmě, pokud ve vás dříme umělec, neváhejte se přidat. Horší než být nemůžete.

8 thoughts on “Já tvořím aneb od nápadu k realizaci za jeden den

  1. lzap

    Odkaz jsem poslal přítelkyni, která tvoří. 😉

    Evidentně jste ve svém zápisku odpověděl na otázku “Pro koho to dělám?”. Ale zeptal bych se dále:

    Proč to děláte?

    Co z toho budete mít?

    Co z toho budou mít návštěvníci?

    Jinak reklama doubleclicku uživí provoz serveru (doména) od stovek návštěv denně. To by mohl být rozumný cíl – uživit provoz. Bohužel se dost často nenaplní (například v mém případě 😉

  2. Lukáš Křečan Post author

    Dík za odkaz na http://www.fler.cz/ O tom jsem nevěděl. Můžu se jen utěšovat, že ten vypadá, že je víc cílen na prodej. Já to vidím víc jenom na to pochlubit se, probrat to a tak. Možná je rozdíl mezi tím plácnout svůj pokus o kresbu někam na web a tím dát ho tam s nějakou cenou. Ale uvidíme.

  3. Lukáš Křečan Post author

    @Izap

    Dělám to, protože mě to baví. je to prostě příjemný pocit něco se pokusit vybudovat. Navíc jsem se u toho i dost naučil. Třeba jak funguje PayPal, který jsem ostudně do včerejška nepotřeboval, jaké jsou možnosti inzertních serverů, že Googlu může trvat i půl roku, než vám schválí AdSense účet a podobně. Ale hlavně mě to baví.

    Co z toho budu mít? Čert ví, ono se něco objeví. Nanejhůř to bude zajímavá zkušenost do kolonky “naše slavné prohry”.

    Co z toho budou mít návštěvníci? Dobrá otázka. Já bych si přestavoval, že budou mít rádi možnost prostě předvést co dovedou, popovídat si s lidmi, kteří dělají to samé, vidět co se všechno dá udělat. Prostě mám větší radost, když mě někdo pochválí, mám větší motivaci, když mi někdo řekne, co mohu dělat lépe. Můžu taky odpovědět otázkou. Proč lidi nahrávají 4000 fotek za minutu na Flickr?

  4. lzap

    Sorry to nebyly konkrétní otázky, jen jsem chtěl doplnit ten zápisek o něco, co by si člověk měl položit, když se do něčeho takového pouští. Neptal jsem se přímo, to jsem měl zdůraznit 😉

    LZAP

  5. Lukáš Křečan Post author

    A sakra, tak to vypadá, že jsem objevil kolo. Napadlo mě ještě pár drobností, v kterých se ta moje věc liší, ale už to vypadá, že se z toho už asi nevykroutím. Rozhodně dík za upozornění.

Comments are closed.