Vedeme lidské bytosti

Mítinky jsou boje o moc mezi lidmi, kteří něco chtějí, a těmi, kteří jim to nechtějí dát.

Pravidelnější čtenáři tohoto nepravidelného blogu už jistě tuší, že je čeká další minirecenze. Tentokrát se jedná o knihu „Managing humans“ (na ten odkaz rozhodně klikněte) od Michaela Loopa (Jírovy patří dík za tip). Kniha je to stylem podobná Joel on Software a musím přiznat, že se mi líbila skoro stejně. Je sice o hodně méně technická, ale zato mnohem víc o lidech.

Dal bych ji za povinnou literaturu lidem, kteří se snaží vést (nebo nedejbože řídit) bandu nerdů. Ale je hodně zajímavá i pro nás nerdy samotné. Hodně užitečná je i pro lidi, kteří pracují v korporaci.

Takže co se v knize dočtete? Hodně mě zaujala kapitola o tom, jak uhodnout, co se děje na pracovní schůzce. Znáte to, sedíte na mítinku a přemýšlíte co tam sakra děláte, co a proč se ti lidé snaží říci. V kapitolách „Agenda detection“ a „Meeting creatures“ se to dočtete.

Zajímavé jsou i části, které popisují jak se připravit na pohovor, napsat životopis a podobně. To jsem měl sakra vědět před pár měsíci.

No a neméně zajímavé jsou i kapitoly o nerdech samotných. Například NADD. Ale třeba “Přiručka k nerdovi” se do knihy nedostala.

Jak jste si všimli, většina kapitol je volně ke čtení i na autorově blogu, ale mě se kniha čte mnohem lépe. Jenom si dovoluji upozornit, že je to psané pokročilejší angličtinou, takže se docela procvičíte. Například na straně 188 mě dostalo sloveso „to grok“, ale jelikož jsem nerd tak jsem to pochopil i bez slovníku. I když jak tak koukám, tak se to dostalo i do slovníků, zajímavé. Ale zpátky ke knize, ta zaslouženě dostává neuvěřitelných deset hvězdiček z deseti.

No a abych vás neochudil o tradiční ukázku z knihy, uvedu pár položek z vysvětlivek na konci knihy:

Agenda – Seznam věcí, které se musí na dané schůzce odehrát aby byla kompletní. Pokud všichni účastníci na dané schůzce nejsou seznámeni s agendou, bude docházet ke ztrátě času.

Spolupráce – Slovo používané k tomu, aby vás přesvědčili pracovat s lidmi, kterým byste se raději vyhnuli.

Milník (Milestone) – Chabě nadefinované, přehnaně vytrubované datum, které je částí softwarového vývoje. Vývojový tým při něm přemýšlí o tom jak je v pytli.

Proces – Šestipísmenné slovo začínající na P. Proces není špatná věc. Obzvlášť ve velkých organizacích kde ohromné množství lidí ztrácí velké množství času děláním té samé věci.

Specka (Specifikace) – Dokument, který říká jak to je. Proces psaní specifikace bývá víc užitečný než výsledný dokument.

2 thoughts on “Vedeme lidské bytosti

Comments are closed.