Co že je to ten Wave?

Včera jsem měl volnou chvilku, tak jsem se se zájmem podíval na hodinovou přednášku o Google Wave. Takže se cítím být natolik expertem, abych o tom něco napsal.

O co tedy jde? Těžko se to popisuje, je to něco mezi Gmailem, gTalkem, Facebookem, Picasou, Androidem a GoogleDocs. V zásadě se na to můžete dívat jako na nadopovaný gTalk. Základním stavebním prvkem je jedna Vlnka (wave). Je to podobné jednomu diskuznímu vláknu, v němž si můžete povídat s několika lidmi, okamžitě vidíte jejich odpovědi, můžete vytvářet soukromé poddiskuze, zkrátka nic světoborného. Co je převratné jsou způsoby rozšířitelnosti. Diskuze se například mohou účastnit roboti. Jeden robot vám třeba může v reálném čase opravovat pravopis, druhý vaši diskuzi může překládat do Klingonštiny, třetí může poznávat vložené odkazy. Roboty si můžete napsat sami za použití přiloženého API a pustit je třeba na Google App Enginu.

Samozřejmě si také můžete napsat vlastní rozšíření samotné Wave aplikace (Gadgets). Je to něco jako plugin do prohlížeče nebo vlastní Androidí aplikace, akorát v tomto případě běží na serveru (alespoň jsem to tak pochopil). Takže do Vlnky můžete kromě textu vložit i třeba šachovnici a zahrát si šachy.

No a jelikož to má všechno běžet na otevřeném a jednoduchém protokolu, nemělo by být problémem napsat si vlastní server. Dokonce tvrdili, že část kódu zveřejní jako open source. Když to shrnu, tak Wave je rozšířitelný chat. Rozšířitelný tak, že do něm můžete vkládat fotky, mapy, aktivní obsah, hry a v podstatě co skoro všechno co vás napadne. Pro podrobnosti si pusťte tu prezentaci, nudit se u ní rozhodně nebudete.

3 thoughts on “Co že je to ten Wave?

  1. David Mach

    Díky za pěkný článek! Z rozporuplných reakcí z celého světa mám dojem, že tentokrát přišel Google s něčím, co my – obyčejní smrtelníci – ještě ani nedokážeme svojí šedou kůrou mozkovou vstřebat. Nemyslím tím možnosti této technologie a její použití v praxi, ale dopad na internet a počítačový svět jako takový…

Comments are closed.