Vytíženost

Chtěl bych se vrátit ke knize Slack, o které jsem tu už psal. Tenkrát jsem si vybral kapitolu, která se mě tehdy docela dotýkala. Bohužel z ní nebylo vidět, o čem ta kniha je. A to je škoda, protože Slack je jedna z nejlepších knih, kterou jsem o managementu četl (ono jich zas tolik nebylo).

Název Slack by se dal podle slovníku přeložit jako časová rezerva, nevyužitý nebo dokonce flákat se. O tom všem to je – o potřebě určité volnosti. Jako příklad uvedu citaci

Vezměte si například sekretářku (Pamatujete si ještě sekretářky? Kdysi obvyklý prvek firemního života.) Práce sekretářky […] usnadňuje hladký průběh pracovního života manažera. Říkejme ji Silva.

Dobrá sekretářka je poklad […] Když je v práci Silva, všechno jde snadno. […] Teď si představte, že nastoupí konzultant s cílem snížit náklady. „Cože, co to je? Sekretářka? A co zrovna teď dělá?“ Sedne si se stopkami vedle jejího stolu. Nikoho nepřekvapí, že přijde na to, že Silva je zaměstnána jen 43% času. Ve zbytku doby se … je k dispozici. Je k dispozici dělat práci kterou zrovna teď potřebujete. To je to co je na Silvě tak skvělé. Když je něco potřeba, je okamžitě k dispozici.

Triumfální výraz se usadí na konzultantově tváři. Pokud je Silva zaměstnána jen 43% času, můžeme ušetřit 57% procent jejího času. Můžeme ji hodit do „poolu“ a alokovat 43% pro vás a 57% pro ostatní. […] Nebo se jí úplně zbavit a najmout brigádníka jen na těch 43%. […] Jaká úžasná efektivnost. Místo člověka který 57% času zahálel, máme někoho kdo pracuje 100% času. Povídejte mi o výkonnosti!

Problém je samozřejmě v tom, že teď plně využitá sekretářka jednoduše nereaguje tak rychle jako Silva. Tato nově výkonná osoba prostě nereaguje tak rychle na věci, které je potřeba udělat, protože má moc práce.

Platí něco podobného o programátorech? Když přijdete na to, že potřebujete 73% programátora, můžete hodit ten zbytek do „poolu“ k dispozici jiným manažerům? Když potřebujete 100% senior programátora, můžete počítat s tím, že ho budete mít na 100%? Co když bude potřebovat poradit nováčkovi, co když bude potřeba řešit něco na projektu na kterém už dávno oficiálně není? Co když bude potřeba pomoci s nabídkou pro nového zákazníka?

Představte si firmu, kde může manažer říci, „Já potřebuju Tondu jen na 50%, zbytek dávám k dispozici, ať si ho veme kdo chce“. Může to fungovat?

Podle mě ne. Za prvé, ten manažer ho nechce jen na 50%, on ho chce jen na 50% platit. Nevěřím, že pro něj bude práce přesně na 4 hodiny denně. Spíš bych tipoval, že víc.

Navíc mám pro vás jednu novinku, programátoři se nedají krájet. Když si z programátora ukrojím půlku, dostanu dvě půlky mrtvoly. Když to udělám jen obrazně, dopadne to jen o trochu lépe. Takže opakuji: 1 programátor – 0,5 programátora << 0,5 programátora. Platí rovnice, kterou se opět můžeme dočíst v knize (od které jsem se na moment trochu odchýlil, za což se všem postiženým omlouvám) Trest za přepínání úloh = čas potřebný pro přesun na novou úlohu + oprava chyb způsobených nevhodným přerušením v práci + čas pro opětovné se ponoření do úkolu + frustrace + ztráta vazby na tým

Takže jak to dopadne v naší hypotetické firmě, která umožňuje prodat dvě půlky programátora? Napadají mě dvě možnosti. Buď budeme potkávat na chodbách usínající programátory, kteří pracují na 150% procent. Nebo se prostě a jednoduše budou falšovat výkazy, tak aby to vypadalo, že máme dvě nezávislé půlky programátora.

6 thoughts on “Vytíženost

  1. tegmiles

    Co dodat? Mě prodávají klidně na 80% a 20%. To už pak ani nevím, co že jsem to dělal. Přepínání tásků mi nejde taky. Takže bych s autorem rozhodně souhlasil.

  2. Keff

    Škoda že to tu čte asi víc programátorů, než manažerů :). Ale zase na druhou stranu, manažer je dneska každý, ale po poctivém programátorkém řemesle je poptávka – takže co těm manažerům můžem?:)

    Správně – dát vybrat jestli budou mít 1 programátora nebo 0 programátora :).

  3. ZK

    Zajímavý příspěvek, jen mě udeřilo slovo “flustrace” (které neexistuje) 🙂

  4. Lukáš Křečan Post author

    To ZK: Dík, už jsem to slovo opravil. Zajímavé je, že vím, že to vždycky napíšu špatně, to mi ale nebrání v tom se toho dopouštět znovu a znovu. Stejně tak vím, že mi často chybí pointa.

  5. Martin

    Muj kamarad, zacinajici podnikatel, presne tohle resil – sekretarku potreboval, ale jen asi na 60%. Platit ji musel 100%, tak ji vymyslel navic praci, kterou mohla delat, kdyz zrovna “pouze byla k dispozici”.

    Z vlastni zkusenosti vim, ze to jde i u programatoru, jen ta frekvence prepinani tasku musi byt primerena.

Comments are closed.