Jak jsem nepřešel na Linux

Na svůj domácí počítač jsem si nainstaloval Ubuntu 7.0. Dříve jsem experimentoval s Kubuntu, ale teď už mi připadá, že se pro koncového uživatele rozdíly mezi KDE a Gnome stírají. Zároveň mi Ubuntu připadá více propracované než Kubuntu, proto jsem ho zvolil.

Po instalaci mě nejvíc překvapilo, že téměř vše funguje tak jak má. Tiskárna tiskne, WI-FI na notebooku funguje, reproduktory hrají a stěrače stírají. V podstatě funguje všechno co k práci doma potřebuji. Fungují mi zprávy po internetu, jede Skype, samozřejmě funguje i Java, Eclipse a OpenOffice. Navíc instalace všeho je díky balíčkovacímu systému neuvěřitelně snadná. Zkrátka a dobře Ubuntu 7.10 je první distribuce, kterou bez problému zvládne používat i taková lama jako jsem já. Samozřejmě došlo i k pár problémům, všechny ale byly způsobeny mojí hloupostí:

  1. Při instalaci jsem použil špatně vypálené CD. Takže instalace spadla v půlce na tom, že nemůže číst z CD. Vzhledem k tomu, že už byla Linuxová část disku smazána, nefungoval zavaděč Grub a počítač nešlo nastartovat jinak než z živého CD Linuxu. Dobře mířený příkaz lilo -M to vyřešil.
  2. Nefungovala mi Webkamera. Nakonec jsem přišel na to, že se na ni snažím přistupovat pod uživatelem, který na to nemá právo.
  3. Linux mi odmítal namapovat NTFS partition. Hledáním na internetu jsem přišel na to, že to je tím, že mám hibernovány Windows a Linux odmítá namapovat disk, aby tam něco nepoškodil.
  4. Nepodařilo se mi přepnout zvukový výstup na USB sluchátka.

Takže teď mám nainstalovný Linux se vším co potřebuji. Nicméně jsem se i přes to rozhodl zůstat na Windows. Důvod je jednoduchý, jsem líný učit se a zvykat si na nové věci. Pořád ještě jsou mezi Windows a Linuxem rozdíly a já jsem celý život dělal na Windows. Moje práce je na nich efektivnější. Když dělám na Linuxu, pořád si s ním hraji, zkouším ho nastavit tak aby byl co nejpodobnější Windows a nedělám to co bych potřeboval (proto jsem už dlouho nic nenapsal na blog). Když dělám s Windows, tak mě nic nerozptyluje.

7 thoughts on “Jak jsem nepřešel na Linux

  1. dagi

    Na stole uz mi skoro dva mesice lezi v krabici novy notebook, na ktery se chystam hodit prave Ubuntu. Taky jsem Windows uzivatel a jsem zvedavy jak dlouho to s Linuxem vydrzim ;-).

  2. Pingback: Javorové lístky » Archív » Týden s tučňáky

  3. lzap

    Doma používám už několik let Linux, na notebooku (tedy “v práci”) mám jen Windows. Žádné “převykání” na sobě nepozoruji, všechno se ovládá docela podobně:

    – ve Windows mám FAR/TC, IDEU, Skype, Firefox, jabber klienta
    – v Linuxu to samý ale mist FARu mam Midnighta

    Nebojte se toho, o nic nejde. Jakmile sednu k Linuxu, pracuji v podstate podobne. Stejnak je to hlavne o pouzivani Firefoxu nebo Opery, o cteni e-mailu, o progamovani v Jave (hehe)… vsechno je to na obou systemech stejne. A osobne mohu doporucit spise KDE, ovladani je podle meho nazoru blizsi Windows (alespon v implicitnim nastaveni, Gnome je zase blizsi MacOSu). Ja osobne mam momentalne Kubuntu…

  4. Cyril

    ja jsem na linux presel asi pred ctyrmi lety a mam ted presne opacnou zkusenost. Na novem notebooku byly Vista, tak jsem v nich chvili zkusil pracovat, vse co jsem potreboval celkem fungovalo, ale byl jsem v praci pomalejsi. Musel jsem si zvykat na spoustu veci… V linuxu (pouzivam Opensuse 10.3) si desktop nastavim mnohem lepe do polohy, kteram i vyhovuje. bash je v porovnanim s cmd mnohem lepsi… a pokracovat bych mohl spoustou dalsich detailu

  5. Petr Vorel

    http://proc.linux.cz/?ovladani
    Přistupujte k ovládání Linuxu s intuicí a ne návyky. Brzy pochopíte, že ovládat váš systém může být mnohem jednodušší.

    Důvod je jednoduchý, jsem líný učit se a zvykat si na nové věci. Pořád ještě jsou mezi Windows a Linuxem rozdíly a já jsem celý život dělal na Windows. Moje práce je na nich efektivnější.

    Lenost, pohodlnost … 🙂

    Já používám linux jako výhradní systém už několik let a to právě kvůli efektivnosti. Podle mě je efektivnější jak pro programátora tak pro obyčejného uživatele. Ještě nikdy nebylo tak snadné přejít na linux jako s Ubuntu 7.10….

  6. Lukáš Křečan Post author

    Ano, já jsem chtěl původně napsat, jak jsem na Linux přešel. Ubuntu 7.10 je opravdu super. Ale po 14 dnech jsem přišel na to, že si s Linuxem jen hraji a nic pořádného nedělám. Doma to tak nevadí, v práci by to bylo asi horší.

  7. Pingback: Rok s Linuxem « Java crumbs

Comments are closed.