Rok s Linuxem

Kdysi jsem tu psal jak jsem nepřešel na Linux. Dnes chci psát pravý opak. Zanedlouho oslavím rok s Linuxem, takže bych se chtěl podělit o zkušenosti.

Začalo to nenápadně. Koupil jsem si nový notebook s předinstalovanými Windows XP. Jenže počítač hrozně pomalu startoval a vypnout se nechtěl vůbec. Při vypínání vyhazoval okýnka tvrdící, že se aplikace nemůže nastartovat protože se počítač vypíná. Možná za to nemohly Windows, možná za to mohl crapware od Lenova, který tam byl nainstalován. Pravděpodobně by pomohla reinstalace, ale řekl jsem si, že když už to budu přeinstalovávat, tak tam už rovnou můžu šoupnout Linux. Tenkrát zrovna vyšlo Ubuntu 8.04, tak jsem ho nainstaloval a od té doby ho spokojeně používám (teď už ve verzi 8.10).

Začnu chválou. Pro pracovní účely je to naprosto ideální. Mám fungující shell, který nezapomíná historii příkazů, Java běhá jak po drátkách, Eclipse jede taky bez větších problémů. A to jsem pěkně prosím masochista, který si nainstaloval ode všeho 64 bitovou verzi. Jediné co mi nejde je GWT. To bych musel nainstalovat Javu a Eclipse v 32 bitové verzi, což se mi nechtělo.

Z nesvobodného softwaru taky funguje všechno co potřebuji. Třeba Skype funguje bez problémů i s videem. Google Picasa je ošklivá, ale co se funkčnosti týče, taky jí nic nechybí. Od té doby co mám OpenOffice 3.0 není ani moc problém pracovat s dokumenty z Office 2007. Ale to naštěstí tak často nepotřebuji.

Samozřejmě všechno nebyla jen procházka růžovým sadem. Podpora hardware není stoprocentní. Standardní HW jede bez problému, ty nastávají až s exotičtějšími periferiemi. Čtečku otisků prstů jsem nerozjel vůbec, ale to mě vůbec netrápí. Jediný případ, kdy jsem musel něco kompilovat, byl ovladač pro televizní USB kartu. Ale to šlo víceméně taky samo. Jinak všechno funguje jak má, možná ještě lépe než ve Windows. Dokonce i 3G připojení přes Windows Mobile telefon na USB jede jak po másle.

Problém je občas s přehráváním DVD. Některá DVD mi prostě Linux nepřehraje. Možná je to ovladačem mechaniky, možná kodeky. Nevím, ale to je taky okrajová věc. Co se týče multimédií, Flash je bez problému, portál České televize chce trochu laborování s pluginy do Firefoxu (doporučuji MediaPlayerConnectivity a VLC). Když se člověk nainstaluje Kaffeine, tak mu pak pěkně jede i ta digitální televize.

Bezchybně funguje i hibernace a suspend režim. Bohužel proces probuzení tak bezchybný není. Hodně často se stává, že se počítač nějak nechce probudit. To mi asi vadí nejvíc.

Ale jinak se musím zopakovat. Pokud nejste nuceni používat nějaký SW, který je jen pro Windows, Linux už je docela obstojná alternativa. A musím se přiznat, že mi vyhovuje mnohem více. Působí na mě svižnějším dojmem, člověk nemusí čekat, až se nastartují všechny antiviry, firewally, ovládací software od všeho možného. Nedávno jsem si nainstaloval Windows XP do virtuálu, a to je naprosto super. Používáte Linux a když sem tam něco potřebujete vyzkoušet ve Windows tak si je pustíte v okně. Pokud potřebuje Internet Explorer, tak verze šest se dá docela bezbolestně rozjet pod Wine (doporučuji ies4linux). Tady jen musím upozornit, že jak u Wine tak u virtuálu je potřeba si dát pozor na licence.

Abych to shrnul, Linux je pro vývoj v Javě naprosto plnohodnotný, je ale bezpečnější zvolit 32 bitovou verzi. Problém může být proprietární software. Například Enterprise Architekt prý jede jen pod emulací. Pocitově mi Linux vyhovuje mnohem více než Windows. A pokud nemáte neobvyklý HW, tak se není ani moc čeho bát.

Ušetřím vám práci s psaním komentářů, vím že Apple je mnohem lepší, všechno se dá ovládat pouhou myšlenkou a navíc s ním průměrný programátor vypadá mnohem víc sexy. Já jsem ale dost sexy i bez Jablíčka a navíc jsem ten divný brouk, který docela dbá na ten naprosto neužitečný a nepopsatelný pocit svobody. Takže se budu snažit ještě chvíli vzdorovat.

10 thoughts on “Rok s Linuxem

  1. v6ak

    No a mplayer to nepřehraje? Kromě midi přehraje snad všechno.
    Ohledně ie: četl jsem o multipleIEs nebo jak je to jmenuje. Umí to i ie7, byť s gui ie6.

  2. littleli

    Co se týka některých těch DVD, zkusil bych něco na bázi Xine. Že by to bylo kodeky o tom pochybuji, však DVD musí přehrát i běžný letitý hardwarový přehravač, problém ale může být s menu apod.

  3. srakyi

    Gratuluji! 🙂

    A mam dotaz – ty nemas vubec problem s eclipsem na 64 bitech? Ja ho pouzivam taky, ale obcas (a ne zrovna zridka) mi sebou skarede svihne (s OutOfMemory). Uz jsem zkusil kde co, ale 100% reseni ne a ne najit. A nejde jen o 64 bitovou verzi, mam vedle ni taky 32bitovou a deje se totez.

    .. posledni dobou jsem dost programoval v IDEA, takze jsem problem neresil, nedavno jsem ale zase zacal eclipsit a docela mne to stve :-/

  4. Lukáš Křečan Post author

    Mě to ta Eclipse taky dělala, pomohlo nainstalovat Sun JRE, místo OpenJDK.

  5. Michal

    Ja som sa pre rokom pobral za hranice SVK a tiez za hranice Windows. V mojom pripade to bola Vista. V minulosti som uz par krat laboroval s Linuxom, ale vzdy ma nieco donutilo vratit sa spat na mrkvosoft. Ale tentokrat som sa nevdzal zabojoval:-)
    Po roku musim povedat ze som viac ako spokojny. Tiez som laboroval chvilu. Napr. webcamera embedded v mojom Asus F9E si vyzdiadala mensi research a naslednu kompilaciu a instalaciu driveru, ale to je viac-menej automaticke.
    Co sa tyka vykonu tak to je ozaj velmi vyrazne. Jeden z ukazovatelov je vyuzitie RAM, v Ubuntu byvam malokedy nad 750 MB, swap particia je uplne nevyuzita. Bezna kombinacia Eclipse, Tomcat, MySQL, pripadne Oracle DB, Firefox behaju velmi svizne. V porovnani s Windows, ktory len nabootuje do 1GB a este si nic nespustil. Takze Linux vrelo odporucam aj ja.

  6. lzap

    Mam podobne pocity, jen jsem uz na zacatku zvolil 32 bitu – vedel jsem, ze bych si zadelaval na problemy…

  7. amigo

    No ja som nahodil ubuntu 8.04 a proste neviem si vynachvalit. Dost casto robim JSF v netbeansoch a pustam to na GlassFish-i V2. A tak som to schvalne porovnaval windows a ubuntu. Neviem preco ale na tom ubuntu to bezi sviznejsie. A celkovo. Ten system zerie menej pamate. Akurat mam problem s grafikou (Ati1600Pro PCIEx), ale inak parada. A najviac sa mi paci software repository, proste hladate nejaky soft, tak vam ho najde a nainstaluje. Zadara. Nemusite hladat cracky, serial cisla atd.

  8. kraven

    To L. Krecan :
    > Mě to ta Eclipse taky dělala, pomohlo nainstalovat Sun JRE, místo OpenJDK.
    Se divim, ze nekdo vubec instaluje OpenJDK, me by to ani ve snu nenapadlo:-)

Comments are closed.