Dokumentokineze

Dokumentokineze je jev velmi podobný telekinezi. Tam, kde se telekineze snaží o ovládání reality pomocí myšlenek, tam se dokumentokineze pokouší o ovládání reality pomocí dokumentů.

Určitě jste se s tím setkali. Mám problém tak napíši dokument a tím se problém vyřeší. Představte si například, že jste manažer a vaši podřízení nepíší testy. Zmetci. Řešení je snadné. Napíšete vyhlášku, že všichni musí psát testy. Hmm, to by bylo moc krátké. Tak tam připíšete jaké testy psát, kolik jich má být, jak se to bude kontrolovat a tak dál. Jste osvícený manažer, takže si tu část se sazebníkem postihů necháte pro sebe. Krásná vyhláška. Pošlete to všem k revizi, ale kromě pár obvyklých remcalů a pár kosmetických detailů se nikdo neozve. Skvělé, vyhláška schválena.

Počkáte pár týdnů a co to? Testy pořád nikdo nepíše. Jak je to možné? Bohužel, dokumentokineze má stejnou úspěšnost jako telekineze. Existuje nemálo lidí, kteří v ní věří, ale v kontrolovaných podmínkách se její úspěšnost nedaří dokázat.

Proč? Lepší otázka je, proč by měl dokument ovlivnit realitu nebo chování lidí? Jak už jsem tu kdysi psal, lidi nečtou. Ale i kdyby četli, tak jen na základě dokumentu své chování nezmění. Proč? Změnit se je těžké a jedno přečtení dokumentu jim k tomu nepomůže. Každý také už podobných dokumentů viděl stovky a většina z nich tak nějak vyšuměla. Navíc, kdyby se všechna ta nařízení měla dodržovat, tak nikdo nic neudělá.

Ale to všechno jsou podružnosti. Hlavním důvodem nefunkčnosti dokumentokineze je to, že neřeší příčiny problému. Když lidé nepíší testy, tak to má nějaký důvod. Možná nevědí jak. Nebo nemají potřebné nástroje. Nejspíš na ně nemají čas nebo nevěří, že to jim testy k něčemu budou. Příčin může být hromada, ale je téměř jisté, že je napsáním dokumentu nevyřeším. Můžu popsat tuny papíru, ale když nevyřeším opravdovou příčinu problému, tak jsou mi dokumenty dobré leda tak k hledání viníka.

Nechci říci, že dokumenty jsou zbytečné. To by bylo stejné jako tvrdit, že myšlenky jsou zbytečné, jen proto, že se pomocí nich nedá stěhovat nábytek. Dokumenty mohou být dobrý nástroj pro řešení příčin problémů. Když například zjistím, že lidi na testy zapomínají, tak mi pomůže kontrolní seznam. Díky němu na testy nezapomenou. Pokud ovšem nemají na testy čas, tak ten samý kontrolní seznam bude naprosto k ničemu. Takže bych vás tímto chtěl poprosit, než se pustíte do psaní dokumentu, zamyslete se nad tím, jestli vám pomůže vyřešit příčinu problému nebo jestli se náhodou nepokoušíte o dokumentokinezi.