Důvěra a vlastnictví

Nemůžete donutit lidi, aby si navzájem věřili, ale můžete vytvořit kulturu, kde se dá důvěra budovat.

Dneska jsem náhodou narazil na obrázek, který mě zaujal. Bylo to v knize Agile Culture, kterou jsem buď nedočetl nebo jsem si ji vůbec nezapamatoval. Nicméně ten obrázek stojí za to. Tady je

Model důvěry a vlastnictví

Proč se mi tak líbí? Protože krásně vystihuje, proč se zavádění Agile ve spoustě firem nepovede. Na vodorovné ose máme pocit vlastnictví týmu nebo jednotlivce. O tom jsem psal nedávno. Vlevo je malý pocit vlastnictví, vpravo velký. Svislá osa znázorňuje míru důvěry vedení v zaměstnance. Nahoře je úplná důvěra, dole je velká potřeba kontroly.

Podívejme se nejdřív na čtverce mimo diagonálu. Černý znázorňuje selhání. V tomto případě je selhání důsledkem velké důvěry v lidi, kteří na to dlabou. Nemají pocit vlastnictví a zároveň na ně nikdo nedohlíží, takže není důvod, proč by to mělo fungovat. Nic překvapivého.

Zajímavější je červený čtverec. Tam se dostaneme, pokud mají lidé velký pocit vlastnictví, ale vedení jim nevěří, hlídá je procesy, kontrolními mechanizmy a jinými korporátními radovánkami. Tento stav je také nestabilní. Pocit vlastnictví je křehká věc, takže to dříve nebo později sklouzne do žlutého čtverce.

To je oblast, kde se pohybuje většina korporací a z které se zatraceně těžko vylézá. Obě osy spolu totiž souvisí a snadno tam vzniká začarovaný kruh. Lidé mají pocit, že jim vedení nevěří, tak na to kašlou, kvůli tomu jim vedení nevěří ještě víc, začne je ještě víc hlídat, kvůli čemuž na to lidi ještě víc kašlou, na což je potřeba zareagovat ještě přísnějšími procesy…

Lídři, soustřeďte se na „co“ a „proč“, nikdy na „jak“.

Agile je bohužel v zeleném čtverci. Abychom se tam dostali, tak musíme ten začarovaný kruh zlomit a to nejspíš změnou kultury. Pokud máme ve firemní kultuře nedůvěru, pokud na každou neznámou reagujeme procesem, tak nám Agile nemůže fungovat. Aby fungovat začalo, tak musíme kulturu změnit. Krůček po krůčku je potřeba uvolňovat omezení. Zároveň je potřeba zvyšovat pocit vlastnictví a doufat, že při tom nesejdeme z cesty. Naštěstí je ve skutečnosti ten pás na diagonále tlustší než na obrázku, takže se snad dá docela dobře manévrovat.