Co je na Scrumu nejdůležitější?

Napadla mě taková pěkná otázka. Co je na Scrumu, nebo jiné vaší oblíbené agilní metodice, to nejdůležitější? Ano, je to nesmyslná otázka, ale mě se přesto líbí, protože krásně odhaluje, jak kdo o agile přemýšlí. Přestaňte číst a schválně se nad tím zkuste zamyslet. Co je pro vás na agile nejdůležitější? Bez čeho by to nedávalo smysl? Teď přestanete číst a přemýšlejte.

Já jsem si třeba kdysi myslel, že nejdůležitější jsou iterace. Tenkrát jsem dělal ve vodopádu a iterace mi přišly jako to nejdůležitější. Dnes to vidím jinak, a nemůžu pochopit jak jsem to mohl nevidět. Nejdůležitější je přeci tým. Ať se podíváte na jakoukoliv agilní praktiku, tak existuje kvůli týmu. Scrum Master pomáhá týmu dosáhnout jeho cílů, Product Owner musí být týmu k dispozici, retrospektiva je tu proto, aby se tým mohl zlepšovat, standup je od toho, aby tým věděl co kdo dělá. V Kanbanu se sleduje WIP aby tým viděl, jestli mu něco nedrhne. V XP je zákazník součástí týmu, tým má společné vlastnictví. Všechno se to točí kolem týmu. Slovo tým na nás kouká odevšud, nevidět ho je jako nevidět pro stromy les. Abych byl spravedlivý, přede mnou se ten les za stromy skrýval hodně dlouho.

Proč je tým tak důležitý? Použiji slova klasiků:

Stmelený tým je skupina lidí tak silně spojena, že celek je víc než součet jeho částí. Výkonnost takového týmu je větší než výkonnost těch samých lidí pracujících mimo stmelený tým. Neméně důležitá je radost z práce ve stmeleném týmu, která je často větší, než by odpovídalo povaze dané práce. … Jakmile se tým začne stmelovat, pravděpodobnost úspěchu roste dramaticky. … Tým nemusí být řízen v tradičním slova smyslu a rozhodně nemusí být motivován. Je rozjetý. … Důvod je jednoduchý, týmy jsou ze své podstaty formovány kolem cílů. … Před tím než se tým stmelí, jednotlivci můžou mít různé cíle. Nicméně jako součást stmelování, všichni přijali společný cíl.

Není toto pěkný popis toho, jak by měl fungovat agilní tým? Mimochodem, je to citát z mé oblíbené knihy Peopleware, z roku 1987. Nedávno se mi poštěstilo vidět počátky tmelení týmu v praxi a je to hodně zajímavé. Vidíte, jak se lidi najednou snaží řešit problémy, jak se začínají sami řídit, jak se víc a víc zajímají o to co a jak dělají. Vidíte jak ten vlak nabírá rychlost.

Tým je tedy srdcem každé agilní metodiky. Je bohužel i její achilovou šlachou. Iterace nebo retrospektivy zavedu snadno, ale jak zařídit, aby tým fungoval dohromady? Zalistujme v Peopleware o kus dál, do kapitoly týmovražda, kde se dočteme

Tým nemůžete stmelit. Můžete jenom doufat, že se to podaří, můžete se modlit, můžete zvyšovat šance na stmelení, ale nemůžete zařídit, aby se to stalo. Je to příliš křehký proces na to, aby se dal kontrolovat.

Autoři dál pokračují a píší jak se jim nedařilo najít způsoby, jak zařídit aby se tým stmelil, hrdě to přiznávají a říkají, že se jim naopak podařilo najít hromadu způsobů jak zařídit, aby se to nepovedlo. Jsou to hlavně:

  • Defenzivní management – kdy manažeři nevěří svým lidem
  • Byrokracie
  • Fyzické oddělení členů týmu
  • Fragmentace času lidí
  • Snižování kvality produktu
  • Nesmyslné termíny
  • Clique control

Takže pokud se u vás zavádění agile nedaří, podívejte se, jestli fungují týmy. Pokud ne, zkuste mu odstranit překážky a doufejte, že to začne fungovat.