Jak je to s tou inovací

Chci jen velmi krátce reagovat na Jírův článek inovace bez legrace. Začnu něčím, co je tak evidentní, že si to mnoho lidí ani neuvědomuje.

Cílem většiny podniků je vydělávání peněz, IT je pro ně jenom nutné zlo. Ano, ušetří dost nákladů, ale obvykle nepřináší naprosto žádnou konkurenční výhodu! Proto nemá pro banku smysl si psát vlastní framework. Bude jí to stát hromadu peněz a co za ně dostane? Více zákazníků? To sotva. Jedině snad mlhavou naději na budoucí úsporu. Pokud se banka pohybuje v konkurenční prostředí, tak musí nějak nalákat klienty. Může to být lepším prodejem, marketingem nebo nedejbože lepšími službami či cenami. Rozhodně to nebude lepším IT. Tady jsem schválně hodně přísný. Ano vím, že IT může dobře podpořit procesy, takže se náklady opravdu sníží a tím se mohou snížit i ceny. Ale to IT je tam jen prostředek, kdyby to šlo bez něj, rádi by si to bez těch ajťáků obstarali. Vím i o úspěchu eBanky, která lákala zákazníky právě na technologii. Ale podívejte se, jak skončila.

Tím se ovšem nesnažím říci, že pokusy o inovaci nemají smysl. Mají. Ale pro IT firmy, konzultanty a podobné. Pro ty je naopak IT prostředkem pro zisk, takže by měli inovovat co to dá. Banka by si ale měla počkat, až si za ni vyláme zuby někdo jiný a pak by měla převzít úspěšné inovace. Neměla by si do baráku pouštět žádný framework, který není vyzkoušen na někom jiném!

Rozloučím se odkazem na článek, který napsal Joel Spolsky In Defense of Not-Invented-Here Syndrome. V tom problém přesně vystihl. Ocituji to nejdůležitější

Pokud je něco jádrem vašeho podnikání, dělejte to sami ať to stojí co to stojí

Nebo ještě lépe

Vyberte si vaše hlavní podnikatelské schopnosti a cíle a ty řešte interně. Pokud jste softwarová firma, psaní skvělého kódu je vaše cesta k úspěchu. … Pokud jste farmaceutická firma, napište si software pro výzkum léků, ale nevytvářejte vlastní účetní software.

Pro zájemce ještě přikládám slavný a kontroverzní článek IT does not matter.

2 thoughts on “Jak je to s tou inovací

  1. Jan Novotný

    No tak tím se pro mě takhle článková výměna uzavírá. Zdá se mi, že jsme na stejné vlně. Btw. ocitoval bych z toho článku ještě závěrečnou větu, která stojí taky za to 🙂 :

    “Jediná vyjímka k tomuto pravidlu (dělejte to sami ať to stojí co to stojí) je, pokud jsou vaši lidé méně schopní než kdokoliv jiný, takže kdykoliv se pokusíte cokoliv vyrobit interně, je to fušeřina. Ano, takových míst je hodně. Takže pokud se v takovém nacházíte, není Vám pomoci.”

    Btw. ne vždy se jedná jen o snižování nákladů pomocí SW, taková marketingová role je především o zvyšování objemu = obratu.

Comments are closed.