Dejte mi zadání

Nedávno jsem si uvědomil, že používám techniku, která na první pohled nevypadá moc agilně. Chci po lidech písemné zadání práce. Možná se ta finta může hodit i vám. Tu situaci asi znáte. Někdo za vámi přijde a chce po vás udělat nějakou změnu v programu. Může to být nová funkcionalita, kterou vám zadává člověk z marketingu, nový nápad vzešlý z testování nebo něco od spolupracujícího oddělení. Může se jednat o něco pracnějšího, ale klidně i doopravdy malou a jednoduchou změnu.

Ve všech podobných případech si říkám o písemné zadání. Samozřejmě se nemusí jednat o sáhodlouhý dokument v předem připravené šabloně. Pokud je to trivialita, stačí jedna nebo dvě věty v mailu, pokud je to něco většího, většinou se spokojím se stránkou na Wiki.

Asi se ptáte proč je to tak důležité, proč jsem takový potížista a připravuji ostatní o čas? Mohl bych vám odpovědět zástupnými vysvětleními, jaké dávám těm kdo mi tu práci zadávají. Když se mě ptají oni, tak říkám, že to je proto, aby měli testeři podle čeho testovat. Nebo jím říkám, že jsem sklerotik, a mohl bych některé důležité detaily zapomenout. Další oblíbená odpověď je také taková, že se tím předejde případným sporům v budoucnu. Tyto všechny důvody jsou pravdivé a nesmírně užitečné. Ten hlavní je ale způsobený takovým těžko vysvětlitelným kouzlem. Když zadavatele donutím sepsat to co chce, donutím ho se nad danou věcí zamyslet. Často pak za mnou přijde znovu s tím, že chce něco jiného nebo že vlastně nechce nic, protože si to rozmyslel. Nejsem psycholog, takže to neumím vysvětlit, ale když lidé mluví, tak myslí jinak, než když píší. Znám to i z vlastní zkušenosti, občas mám geniální nápad, který i dobře zní, když ho někomu vysvětluji. Když ho ale začnu sepisovat, tak v něm najdu díru. Předpokládám, že něco podobného platí i pro ostatní.

Pokud tu fintu budete zkoušet sami, mám pro vás pár praktických rad. Pokud po někom chcete něco písemně, může to vypadat, že tu věc nechcete dělat nebo že chcete zdržovat. Je proto důležité druhé straně vysvětlit, proč je to užitečné i pro ně. Moje sociální vlohy jsou sice slabé, ale i tak se málokdy odvážím někomu říci, že se bojím, že to nemá dost promyšlené. Většinou argumentuji tím, že chci aby testeři měli podle čeho testovat. To obvykle zabere.

Často se taky setkáte s tím, že zadavatel nemá čas. To je zapeklitý oříšek. Často je to totiž člověk, který je formálně důležitější než vy. I tak je dobré zkusit mu vysvětlit, proč je to užitečné. Argumentů sami vymyslíte určitě spoustu. Pokud jste odvážnější, můžete se zeptat, kolik času mu může trvat napsat jeden odstaveček. No a pokud jste nevycválaní jako já, můžete ocitovat agilní poučku, která říká, že pokud nemá zákazník dost času aby něco pořádně zadal, tak to pro něj asi není dost důležité. Ale to je jen finta pro silné povahy, která navíc moc nezabírá.

4 thoughts on “Dejte mi zadání

  1. v6ak

    Tak jeden významný rozdíl bych tu viděl: v písemném projevu má člověk svůj buffer, který může kdykoli upřesnit, opravit, smazat se slovy “To je přece blbost!” apod. V mluveném projevu je požadována rychlost, což se odráží v nepřesnostech a někdy i v nedomyšleném zadání.

    Ale psycholog taky nejsem.

  2. Evžen

    Ahoj Lukáši. Moc hezké a nedá se než souhlasit. Nejvíc se mě líbí “Když ho ale začnu sepisovat, tak v něm najdu díru”. Ono když to potom začneš programovat, tak tam najdeš ještě spoustu dalších 🙂

  3. Tom

    Lukáši, a co uděláš, když tě ten formálně důležitější člověk požádá, aby jsi to sepsal sám? poslal mu první verzi a on udělá review a tak pořád dokola.

  4. Lukáš Křečan Post author

    Pokud si to nenechá vymluvit, tak to navrhnu co nejjednodušší, osekané na dřeň. Buď ho to donutí se zamyslet nebo ta změna nebude tak drahá aby na tom záleželo. Ale snažím se tomu vyhnout.

    Kolečko revizí je nepříjemné, ale i to ho donutí se zamyslet, takž to nakonec splní účel.

Comments are closed.