Vášnivý programátor

Zrovna procházím seznam doporučené literatury z jOpenSpacu. Dostal jsem se tedy i ke knize Passionate Programmer, kterou napsal Chad Fowler. Nebojte se, nejde o růžovou knihovnu, to jsem jen neodolal pokušení při překladu. Vhodnější by asi bylo použít slovo náruživý.

Kniha má podtitul, který přesně vyjadřuje její obsah: „vytváříme pozoruhodnou kariéru ve vývoji software“. Je prostě o tom, jak dělat práci, která člověka baví a jak v tom být dobrý. Jde o druhé, upravené vydání, první se jmenovalo „My Job Went to India: 52 Ways to Save Your Job“. V druhém vydání se změnil nejenom název, kniha prý byla předělána aby kladla důraz právě na tu „pozoruhodnost“ vaší kariéry.

Jde o takový mix ne příliš navazujících kapitol, které se dívají na práci vývojáře z různých stran. Dočtete se, jak se stát špičkovými programátory, jak o tom dát vědět nadřízeným, jak se neustále zlepšovat, jak si vybrat zaměření a jak se stát slavným. Krása, škoda že už slavný jsem.

Ani moc nevím co bych víc napsal, je potřeba si tu knížku přečíst. Pokud obsah knihy shrnu, tak bychom si měli správně vybrat obor, stát se v něm nejlepší, dát to všem vědět a zajímavá kariéra nás nemine. Zní to sice samozřejmě, ale snadné to není. V knížce se právě dočtete dost triků a tipů jak toho všeho dosáhnout. Doporučuji.

2 thoughts on “Vášnivý programátor

  1. Satai

    Nevim, zda vznikl nejaky globalni seznam, ale o knihach sjem primarne mluvil ja a prinesl jsem tam, pokud mne pamet neklame, tyto:
    Passionate Programmer
    Prezentace a Zen
    Rework
    Debugging: The 9 Indispensable Rules for Finding Even the Most Elusive Software and Hardware Problems
    Krajiny vnejsi a vnitrni
    Long Tail
    Beginning Scala
    Zidovsky policejni klub

Comments are closed.