GeeCON – část poslední

Původně jsem chtěl o GeeCONu referovat víc rovnou na místě, ale nějak jsem to nezvládl. Byl jsem tak trochu přehlcen vstupy, takže se to pokusím dohnat teď. O spoustě věcí už psal otec Fura, já se tady pokusím vypíchnout jen to, co mě zaujalo nejvíce.

Let it crash
Jonas Boner

Přednáška bylo o knihovně/frameworku Akka. Zase jsem si připomněl jak funguji aktoři a podobné záležitosti. Vypadá to hodně pěkně a použitelně.

Jelikož jsem mastodont, tak mi to hodně připomnělo vychytanější JMS, ale to se není čemu divit. Celý ten asynchronní přístup je pořád o tom samém.

Hodně se mi líbila softwarová transakční paměť (STM). S tím bych si chtěl pohrát. Možná to zatím není moc užitečné, možná to dokonce podporuje špatné návyky, ale rozhodně to vypadá jako pěkné hračka.
Z přednášky samé mě zaujala následující fakta a hlášky:

Na stroji s 4GB paměti může najednou žít 6,5 milionu aktorů.

V Erlangu umějí dosáhnout spolehlivosti na úrovni 9 devítek (99,999 999 9% dostupnosti)

Teď k vám přednáším a tím měním stav ve vašem mozku. Nedělám to tak, že bych vyndal mozek z vaší hlavy, nezměnil jeho stav a vrátil ho zpátky. (pěkné vysvětlení aktorů)

Java 7 Update
Dalibor Topic

Zajímavé povídání o Javě 7. Ale už si pomalu začínám zvykat. Rozdílem oproti obdobné přednášce na Devoxu 2008 bylo to, že některé věci už mají naimplementovány. Ale nevím, jestli mám věřit tomu, že Java 7 někdy spatří světlo světa. Uvidíme jak se k tomu postaví Oracle.
Po přednášce jsem si odchytil řečníka a snažil jsem se zjistit, jak to bude s tím modulárním systémem, který mi dost nahání hrůzu. Moc mě neuklidnil. Když jsem se ho zeptal, jak to budu dělat, když si budu chtít zvolit JDBC ovladač a nebudu mít classpath, tak mi moc neodpověděl. A to je prosím člověk, který se podílí na části implementace toho modulárního systému! Nezbývá mi, než si stáhnout OpenJDK a vyzkoušet na vlastní pěst.

Squeezing Java Performance: When you need a little more
Thomas Enebo

Hodně zajímavé, ale už to popsal otec Fura. Já jsem se tam dozvěděl, že dlouhé metody nejsou špatné jen z důvodu čitelnosti, ale že s nimi má problém i JVM. Takže tady má dobrý návrh bod k dobru. Bohužel jsem se taky dozvěděl, že za určitých okolností JVMku nedělá dobře polymorfismus, ale to mě neodradí od toho ho používat. (Slyšel jste někdo někdy o tzv. „megamorphic“ stavu? Já poprvé až na GeeCONu).

Apache Camel as a DSL for system integration
Roman Kalukiewicz

Camel mě docela překvapil. Původě jsem myslel, že to je jeden z mnoha dalších ESB nástrojů, ale nakonec jsem zjistil, že je to umí něco navíc. Přednáška se točila kolem jejich DSL, který umožňuje celý ten proces elegantně popsat. Například:

from("jms:aQueue")
  .filter().xpath("/person[@name='Jon']")
  .to("file:c:\tmp");

Snad ani nebudu vysvětlovat, co to dělá, je to samopopisné. Největší legrace je, že mi stačí napsat podobných pár řádků a už se to dá spustit z main metody. Samozřejmě se to dá i zaintegrovat do vašeho oblíbeného serveru. Další věc na kterou se chci podívat.

Abych to shrnul, GeeCON příjemně překvapil. Sice tam nabylo tolik špičkovách řečníků jako třeba na Devoxxu, ale i tak se tam člověk dozvěděl neuvěřitelné množství věcí. Už mám seznam věcí, na které se chci rozhodně podívat. Je vidět, že v oblasti Javy se docela inovuje, i když souhlasím s Dagim, že Jazyk samotný nám tak trochu stagnuje.

One thought on “GeeCON – část poslední

  1. lzap

    Moc pěkná sérka.

    Díky za odkaz na Akka, neznal jsem to. Musím říct, že posledního půl roku dělám vlastně to, co Akka elegantně řeší. Nás na tom maká hromada a je to dost práce. Ale nedovedu odhadnout, nakolik je reálné, aby se něco takového zavedlo ve velké telco firmě. A to považuji telco za jednu z neprogresivnějších co se týká modernizace IT.

    Apache Camel je skvělý, kéž by to šlo v praxi nasadit ve velkých firmách, kde jsou již roky navrtané technologie zavedených EI/SOA výrobců. Ale 9 z 10 vývojářů v této oblasti by asi potvrdilo, že by raději napsali ten jeden řádek, než 40x klikli někde v grafickém nástroji.

Comments are closed.