Android a G1

Dnes budu psát o věci, která se Javy týká jen okrajově – o telefonu G1 s Androidem. Nafasoval jsem ho ve čtvrtek, trochu jsem si s ním hrál a musím prohlásit, že to je ten pravý telefon pro Java programátory a ajťáky obecně. Nebudu se zde věnovat programování, napsal jsem si jen pár jednoduchých prográmků, takže to moc neumím. Musím jen konstatovat, že to jde velice snadno. Za odpoledne jsem si napsal aplikaci na přeposílání SMSek. Nakonec měla i s uživatelským prostředím asi padesát řádek, nejvíc času jsem samosebou strávil výzkumem.

Problém je, že programovat nebudete potřebovat. Všechno už se dá stáhnout z Android marketu. Potřebujete aplikaci, která vypne podsvícení klávesnice, stáhnete si Dark Keys, potřebujete přeposílat SMS, stáhnete si dgAway. Skoro všechno co mě napadlo, že bych si naprogramoval se dá jednoduše a obvykle zdarma stáhnout. A najdete i pár perel, které by vás ani nenapadly. Třeba dálkové ovládání PC přes LAN (Gmote), kdy G1 může sloužit i jako touchpad. Na pouštění filmů naprosto ideální.
Samozřejmě má i svoje mouchy. Mě zatím nejvíc vadí nemožnost čtení PDF a práce s Office dokumenty. Ne, že bych to potřeboval tak často, ale občas ano. Na oboje jsou nějaké aplikace, ale kvalita zatím není nic moc. Můžete samozřejmě používat Google docs, ale není to ono. Takže na business použití je potřeba ještě chvíli počkat, než platforma dospěje.

Dalším negativem je, že si člověk nemůže být jist, co o něm všechno bude Google shromažďovat za data. Pro paranoiky jako já to může být docela problém. Zatím jsem se spokojil s tím, že jsem vypnul sychronizaci s Google programy a používám nezávislý mail, synchronizátor kontaktů a podobně. Není to stoprocentní, ale trochu mě to upokojilo. Pro méně paranoidní ajťáky, geeky a jinou havěť je ale G1 hračka, s kterou si užijí spoustu zábavy.

2 thoughts on “Android a G1

  1. srakyi

    Jo jo, pekne jsi to Lukasi napsal. Naprosto souhlasim. A s tou paranoiou sem na tom uplne stejne – hned prvni den jsem vsechno povypinal… ale postupem casu jsem tak nejak dosel k tomu, ze radeji svou paranoiu prekousnu a usnadnim si zivot 😉

    …jeste ten hardware aby byl trosku vychytanejsi a nemam si na co stezovat.

Comments are closed.