Zážitky z Devoxxu

Včera jsem se vrátil z Devoxxu a potřebuji si urovnat myšlenky. Takže následující text je vysoce subjektivní. Pohybuji se hlavně EE prostředí a i tam se zajímám hlavně o backend, podle toho jsem si vybíral přednášky. Takže se tu nedozvíte nic o Grailsech, GWT a ani o JavaFX, které Sun hodně prosazuje. Protože jsem neuvěřitelně líný, popíšu jen pět nejlepších přednášek, na kterých jsem byl.

Be Smart
Ivar Jacobson

Bezkonkurenčně nejlepší bylo povídání Ivara Jacobsona s názvem Be Smart. Ano Toho Ivara Jacobsona, spoluautora UML, RUPu a kdoví čeho ještě. Povídal o tom jak by se měl dělat software a byl naprosto neuvěřitelný. Takže až se přednášky objeví na Parleys, tuhle si rozhodně nenechte ujít Nejen to, pusťte jí svým kolegům, manažerům, zákazníkům, přítelkyni i babičce. Je to něco co prostě musí vidět každý. Je to zábavné a neuvěřitelně zajímavé.

Building Web Applications With The SpringSource DM Server
Sam Brannen

Tato přednáška nebyla ani tak zajímavá tím kdo ji přednášel, ale svým obsahem. Spring DM Server spojuje sílu OSGi a Springu do jednoho pěkného balíku. Když člověk sleduje OSGi tak si říká, že by to mohlo být užitečné, když sleduje DM Server tak to vidí v akci. Uvidíte jak můžete instalovat aplikaci po částech, za běhu prohazovat části, upgradovat na novější verzi bez nutnosti restartu. Když jsem seděl v tom sále, tak jsem si říkal, že takhle by měl vývoj a spouštění aplikací vypadat. Jediné co zážitek kalí je licenční politika. Tvrdili, že se to dá stáhnout pod GPL licencí, ale to se mi zatím nepodařilo. Pravda je, že jsem po tom příliš nepátral.

Java SE 7 update
Mark Reinhold

O novinkách v Javě 7 už jsem psal minule a asi se k tomu ještě dostanu. O novém modulárním systému pak byla ještě jedna přednáška a ve čtvrtek i hodina a půl otázek a odpovědí. Trochu to zmírnilo moje nadšení, je tam ještě mnoho otevřených otázek, takže výsledek může být jak úžasný tak i úplně k ničemu. Dobrá zpráva, ale je, že to berou hodně vážně, evidentně nad tím hodně přemýšlí a jsou hodně opatrní. Takže se snad není čeho bát.

From Concurrent to Parallel
Brian Goetz

Povídání o tom, jak se v Javě dají psát paralelní aplikace. Hlavním tématem bylo ParallelArray. Je to docela jednoduchý nástroj jak spouštět paralelní operace. Zajímavé je, že se to dá použít i na spoustu dalších věcí. Částečně se to dá i použít jako in-memory databáze. Něco jako Microsoftí LINQ.

The Scala Experience
Bill Venners, Ted Neward

Pěkný úvod pro lidi, kteří jako já okusili „dynamické“ jazyky jako Groovy a moc se jim nelíbily. Scala vypadá hezky a přednášející byli taky hodně dobří.

Takže abych to shrnul. Devoxx rozhodně stojí za to, úroveň přednášek i přednášejících byla hodně vysoká. Do mého seznamu pěti nejlepších se nedostalo třeba OSGi, performace tuning a podobně, ale i ty byly hodně zajímavé. Dobrá zpráva je, že by se snad v lednu nebo v únoru měly všechny přednášky objevit na Parleys.com, takže si je bude moci pustit i ten, kdo se letos do Antwerp nedostal.

2 thoughts on “Zážitky z Devoxxu

  1. Ladislav Thon

    Scala je určitě zajímavá, ale měli by zbystřit ti, kdo nejsou úplně spokojení s generikama v Javě. Totiž Scala je z úplně stejné dílny 🙂 V podstatě takový akademický slepenec všeho možného.

    Jinak díky za zápisky z Devoxxu, pěkné čtení.

  2. Honza Novotný

    Taky se připojuji k poděkování. Parleys mám rád, ale nějak nestíhám sledovat všechno co tam vyjde. Doporučení přednášek, které stojí určitě za to velmi vítám.

Comments are closed.