Joel o software

V porovnání s řízením týmu lidí jsou C++ šablony triviální.

Dneska budu psát o něčem co asi všichni znáte. O sérii Joel on Software, kterou jsem měl příležitost přečíst si v knižní podobě.

A začnu rovnou chválou. Je to nejlepší knížka, kterou jsem o psaní programů kdy četl. Joel nejen že tomu rozumí, on umí navíc i psát. A to vtipně. Takže se střídají okamžiky, kdy se člověk směje s okamžiky kdy si říká „Tak takhle to je“.

Kniha je rozdělena do několika základních částí. Joel v ní probírá témata týkající se programování, managementu, strategie a ekonomie softwarových projektů. Zakončuje částí o .NETu, která je docela zajímavá i pro Javistu. Mě obvykle přestávají podobné knihy po polovině bavit. Připadá mi, že se autor už jen opakuje. U této knihy tomu tak nebylo. Takže jsem ochoten mu odpustit i to, že je prašivý Microsofťák.

Knize uděluji deset hvězdiček z deseti a vyhlašuji ji jako povinnou literaturu. Až vás příště potkám, tak si vás jen tak zběžně přezkouším. Běda tomu kdo ji nebude umět nazpaměť. Ale vážně, pokud pro vás programování není jenom dočasný způsob obživy, přečtěte si to. Když už ne knižně, tak alespoň online. Většina textů je ke stažení na internetu.

No a nebyl bych to já, kdybych se nedopustil neodpustitelného porušení autorských práv neautorizovanou citací Joelova testu, kterým si můžete zjistit, jak na tom je vaše firma

  1. Používáte source control?
  2. Jste schopni udělat build v jednom kroku?
  3. Děláte denní build?
  4. Máte databázi chyb?
  5. Opravujete chyby před tím než píšete nový kód?
  6. Máte aktualizovaný plán?
  7. Máte specifikaci?
  8. Mají programátoři tiché pracoviště?
  9. Používáte nejlepší nástroje, které se dají koupit?
  10. Máte testery?
  11. Píší uchazeči o zaměstnání kód během pohovoru?
  12. Děláte testy použitelnosti za pomocí lidí odchycených na chodbě?

Za každou kladnou odpověď si přičtěte bod. Joel tvrdí, že většina organizací se pohybuje kolem tří bodů. Ale neradujte se, že máte pět bodů. Výsledek 10 a nižší je prý také špatný. Ale abych vás potěšil, v knize se dočtete i to, jak to můžete právě vy napravit.

5 thoughts on “Joel o software

  1. Pingback: Vedeme lidské bytosti « Java crumbs

Comments are closed.