Extrémní chaos

Dnes bych vás chtěl upozornit na článek „Extreme chaos“, který vydala Standish Group v roce 2001. Standish Group je organizace, která se živí výzkumem projektů a důvodů jejich úspěchů a pádů. Jde o komerční instituci, takže se o svá data nedělí často. Článek „Extreme chaos“ je jedním z mála volně dostupných materiálů od této organizace. Protože se článek opírá o nezveřejněné informace je potřeba brát údaje v něm publikované s rezervou, nicméně i tak jsou zajímavé.

Ale už dost úvodu, hned na první stránce článku uvidíme následující graf výsledků projektů
Graf
Vidíme, že

  • 28% (z asi 300 000) projektů bylo úspěšných. Tzn. byly dokončeny včas a vešly se do rozpočtu.
  • 49% projektů bylo „problematických“. Tzn. byly sice dokončeny, ale byly dražší, trvaly déle nebo obsahovaly méně funkcionality než se odhadovalo.
  • 23% projektů selhalo. Tzn. byly zrušeny před dokončením.

Docela zajímavá čísla, co říkáte? Ještě zajímavější je ale další část, v které se dozvíme jak zařídit aby náš projekt byl úspěšný. Recept je jednoduchý. Stačí smíchat následující ingredience a úspěch je váš (číslo v závorce označuje důležitost):

  1. Podpora vedení (18)
  2. Zapojení uživatelů (16)
  3. Zkušený projektový manager (14)
  4. Jasné business cíle (12)
  5. Minimalizovaný rozsah (10)
  6. Standardní softwarová infrastruktura (8)
  7. Ustálené základní požadavky (6)
  8. Formální metodologie (6)
  9. Věrohodné odhady (5)
  10. Ostatní (5)

Úspěšný projekt samozřejmě nemusí obsahovat všechny uvedené ingredience. Ony jsou i tak dost provázané. Například je zřejmé, že šikovný projekťák si dohlédne na to, aby byly definovány jasné business cíle a rozsah byl co nejmenší.

Z pohledu programátora je zajímavé to, že moje schopnosti jsou schovány pod kolonkou „schopný personál“ v kategorii ostatní (důležitost menší než 5% bůůů). Když přemůžu tento šok, je pro mě zajímavý i bod 5. Uvádí se, že 70% kódu je infrastruktura. To jest kód, který neřeší business problémy, ale cosi, co zákazníka vůbec nezajímá. Tím, že pro tuto infrastrukturu použiji nějaký již hotový kód tedy mohu zvýšit šanci projektu na úspěch.

Proč to všechno píši? Vždyť jsou to data sedm let stará a navíc z daleké Ameriky? Myslím si, že neuškodí se nad uvedenými čísly zamyslet. Podívat se zpětně na úspěšné i méně úspěšné projekty a vzpomenout si, které z uvedených ingrediencí obsahovali a které ne.