Neposlouchejme módu, používejme rozum

Nenoste bokovky a tričko nad pupík, když na to nemáte postavu.

Všimli jste si, jak se programování řídí módou? Je to skoro jako v oblékání. Svět se najednou zblázní a všichni se začnou oblékat stejně. Hitem letošního léta je AJAX a SOA. Kdo je nepoužívá, je úplně out. Ti největší frajeři používají AJAX pomocí SOA nebo naopak. Anotacemi také nic nezkazíte. Hlavně nesmíte přiznat, že ještě používáte XML. Pokud vám na to přijdou, od největšího společenského opovržení vás může zachránit jedině aplikace skriptovacích jazyků. Nebo cokoliv na kolejích. Nebo pastelové barvy. Zajímavé je, že čím méně pochopitelná věc je, tím je módnější. Kdysi to bývaly EJB, teď je to SOA. (Tušíte někdo co je SOA?)

 

Stejně jako v módě člověk neví, jestli jsou věci módní kvůli lidem nebo proto, že si tak rozhodli nějací marketingoví odborníci. Nicméně důsledek je jediný. Člověk (nebo firma) je nervózní, že mu ujíždí vlak. Říká si, jak to, že ještě nepoužívám XYZ? Všichni ostatní už to mají. Pak už je jen krůček od toho, aby začal hledat využití pro onu moderní, naprosto nejlepší, všechny problémy řešící technologii. Je to jako mít kladivo a hledat hřebík na zatlučení, protože vidím, že všichni ostatní už kladiva používají.

 

To je samozřejmě postavené na hlavu. Technologii bychom měli volit podle problému, který potřebujeme řešit. Tzn. mám hřebík a hledám kladivo, kterým by šel nejlépe zatlouci. Pokud postupuji naopak, riskuji jednu ze dvou variant. Buď budu řešit problém, který řešit nepotřebuji nebo použiji špatný nástroj. Takže buď budu zatloukat hřebíky, které zatloukat nepotřebuji. Nebo se budu snažit kladivem přestřihnout drát. Nejhorší možnost je, když tím kladivem drát opravdu umlátím a pak vydám článek, jak je to úžasné, že moderní kladivo se dá použít i na střihání drátů.

 

Proto prosím, používejme rozum. XYZ je určitě skvělá věc, ale má smysl ji použít jenom pokud mi pomůže vyřešit nějaký problém. Nemá cenu cpát zákazníkovi něco co prostě nepotřebuje (já jsem programátor, ne obchodník). Takže až budete příště cítit nutkání použít XYZ tak se zamyslete, jestli je to opravdu potřeba. To, že na konferencích nemluví o ničem jiném, neznamená, že se bez toho nedá žít. Znamená to jen, že je to novinka a oni prostě nechtějí mluvit o věcech, o kterých už mluvili už vloni.