Knihovnička softwarového inženýra: Facts and Fallacies of Software Engineering

Chtěl bych se s vámi podělit o zážitky z četby knihy Facts and Fallacies of Software Engineering od Reborta L. Glasse. Na první pohled je to tenoučká kniha, do které se toho moc vejít nemůže. Nicméně uvnitř najdete 55 faktů a 5 klamů o softwarovém inženýrství. Nečekejte žádné novinky, spoustu faktů najdete i jinde, spoustu jich je samozřejmých a většinu věcí lidé prostě vědí.

Co je tedy na té knize tak zásadní, že vám tu o ní píši? Je to právě nashromáždění věcí, které by měl každý software inženýr vědět. Uveďme příklad:

Fakt 8: Jeden ze dvou hlavních důvodů splašení projektů jsou špatné odhady.

Ano, všichni to vědí. Projekt je často ve zpoždění protože někdo někdy udělal odhady pracnosti a z těch se po celou dobu projektu vychází. Odhady se málokdy upřesňují. A téměř nikdy jejich autoři nedostávají zpětnou vazbu. Proč tomu tak je? No přeci z obchodních důvodů. Aplikace musí být hotova do konce roku a musí stát méně než X miliónů. Je tedy naprosto jasné, jaké si můžeme dovolit odhady. Nebo ne?

Možná přemýšlíte, co je ten druhý důvod splašení projektů. Než budete číst dál, zkuste na to přijít sami. Tak co, máte to?

Fakt 23: Jeden ze dvou hlavních důvodů splašení projektů jsou nestálé požadavky.

Zase žádná novinka. V některých společnostech jsou sběr požadavků a zpracování změn docela zvládnuté. Pamatuji ale projekt, kdy týden před plánovaným ukončením vývoje ještě nebyly jasné všechny požadavky. A ty co už byly stanoveny, se často měnily. Asi si dovedete představit kvalitu výsledného produktu.

Ale zpět ke knize, pokud vás z psaní aplikací zajímá i něco víc než jen bušení kódu, tuto knihu vřele doporučuji. Nečekejte však od ni žádné rady jak řešit problémy. Dostane se vám jen popis faktů a hodně odkazů na literaturu pro podrobnější informace. Na rozloučení ještě asi nejvtipnější fakt:

Fakt 14: Odpověď na studii proveditelnosti je skoro vždy „ano“.

1 thought on “Knihovnička softwarového inženýra: Facts and Fallacies of Software Engineering

  1. Pingback: Java drobečky » Blog Archive » O kvalitě open sourcu

Comments are closed.