Nezapomeňte na organizátora

Když jsem tu onehdá psal, co všechno potřebujete, když chcete vylézt na osmitisícovku, tak jsem na něco zapomněl. Ano, potřebujete cíl, plán, zdroje, odhodlání a štěstí, ale je tu ještě něco, bez čeho se neobejdete – schopný organizátor. Někdo, kdo dohlédne na to, že cíl pořád platí, že se plán plní, a že jsou zdroje k dispozici. Někdo, kdo zařídí řešení nečekaných událostí, někdo, kdo dohlédne na to, že se spolu baví ti, co se spolu bavit mají a někdo, kdo dohlédne na všechny ty drobné detaily, které se ztrácí v poli problému někoho jiného.

V ideálním světě bychom organizátora nepotřebovali, lidi by dělali co mají, správně by si věci prioritizovali a dodržovali by termíny. Jenže v ideálním světě nežijeme. Takže potřebujeme někoho, kdo se bude ptát, jestli už máme koupené letenky, zamluvené šerpy a jestli máme dost peněz.

Píšu to tady samosebou proto, že se na organizátora často zapomíná i když děláme software. A přitom je to jednoduché. Pokud děláte něco netriviálního, potřebuje právě jednoho člověka, který bude mít na starost organizaci. Někoho, kdo dohlédne na to, že lidé dělají co mají, že je plán pořád ještě splnitelný, že se plní všechny milníky a že se mu lidi nepřesunuli na úplně jiný projekt. Je jedno, jestli takovému organizátorovi budete říkat project manager, scrum master nebo vrchní dozorce. Někoho takového jednoduše musíte mít. Pokud ho nemáte, tak počítejte s tím, že to co děláte, neskončí moc dobře. Co neskončí, ono to pravděpodobně vůbec nezačne.

V poslední době jsem viděl několik pokusů, jak se bez organizátora obejít. Všechny mají něco společného – nefungují. Uvedu tu pár z nich.

Napište to do mailu, wiky nebo issue tracking systému

Myšlenka je to jednoduchá. Někam napíšu co je potřeba udělat, pošlu to lidem kteří to můžou udělat, a oni to udělají. V čem je problém? Toto bohužel funguje jen u jednoduchých věcí a to ještě jenom za předpokladu, že ti lidé nemají nic jiného na práci. V reálném světě mají lidé úplně jiné priority a pokud si někdo nevydupe jejich čas, tak budou jednoduše dělat něco jiného. A i když ten čas mít budou, pořád potřebujete někoho, kdo to bude koordinovat, kdo bude v hlavě držet všechny závislosti a dohlédne na to, že se před B udělá A.

Způsobte jim bolest

Když ti zmetci nechtějí dělat, co po nich chci, tak jim způsobím bolest a tím je k tomu donutím. Řekněme, že po někom chci, aby vylepšil infrastrukturu. Tak mu tu stávající rozbiju, a tím ho donutím to napravit. Geniální. Až na to, že to nefunguje. Kdyby to ti lidé mohli napravit, tak už to dávno udělali. To že to ještě není, má pravděpodobně nějaké příčiny. A když jim s odstraněním těch příčin nepomůžete, tak to prostě nebude. Jediné čeho se dočkáte bude, že tu bolest vámi způsobenou přenesou na někoho jiného. V lepším případě na vás, v horším na zákazníka.

Takže abych to shrnul. Pokud se pokoušíte o něco netriviálního, musíte mít někoho, kdo to bude organizovat. Pokud ho nemáte, tak ho rychle začněte hledat nebo na ten projekt rovnou zapomeňte.

1 thought on “Nezapomeňte na organizátora

  1. Guido

    Jo, jo. Je to tak. Bez organizátora se lidi ani nesejdou do hospody. Většinou je to tak, že se někde u kafe řekne, že by bylo fajn někam zajít, ale když se nenajde nikdo, kdo to dá na Doodle a kdo pak pošle pozvánky… tak se nic nestane.

Comments are closed.