Simple JDBC template

Občas se mi stane, že nepotřebuji celou tu mašinérii kolem ORM. Chci jenom přistupovat do databáze. Zavolat pár insertů a pár selectů. V té chvíli přichází na řadu JDBC. Je samozřejmě možné používat JDBC přímo, ale jak říká Rod Johnson, je to „sackable offence“. (česky asi důvod k vyhazovu). Zvládnout bez chyby všechny ty try, catche, finally, zavírání connection, result setů a kdoví čeho ještě je jen pro zkušené a velmi disciplinované vývojáře. Spring odjakživa poskytoval rozhranní JdbcTemplate, které krásně usnadňovalo volání JDBC a staralo se o všechnu tu nudnou a nebezpečnou práci se správou zdrojů. Chybělo mi tam ale několik věcí. První z nich bylo pojmenování parametrů jak je známe třeba z HQL. Prostě jsem místo všech těch otazníků v query chtěl psát jména parametrů. Chybělo mi také lepší provázanost s Javou 5 a generiky. (To mi mimochodem dost chybí i u JPA query, která je novější než Java 5).

Nevím jestli se vám to také děje. Já když už umím nějakou technologii, tak se mi občas stane, že mi její zajímavé novinky občas uniknou. Podobně mi uniklo zavedení SimpleJdbcTemplate do Springu 2.0. SimpleJdbcTemplate totiž všechny mé stesky řeší. Nejlépe si to ukážeme na příkladě (ten je převzatý z mého skvělého a nepostradatelného projektu MvnIndex.org, který si teď všichni povinně stáhnete a začnete ho používat, nebo se naštvu a už nikdy nic podobného nenapíšu).

Nejlepší je naimplementovat DAO, které rozšiřuje SimpleJdbcDaoSupport. Tím si ušetříme spoustu práce, stačí nám už jen injektnout do této třídy DataSource. Pak už máme k dispozici SimpleJdbcTemplate a můžeme si dovolit například takovéto volání:



  public List<BasicArtifactInfo> searchArtifacts(String searchExpression, PagingInfo pagingInfo) {
    Map<String,Object> args = new HashMap<String, Object>();
    args.put("searchExpression""%"+searchExpression+"%");
    args.put("from", pagingInfo.getFrom());
    args.put("size", pagingInfo.getSize());
    return getSimpleJdbcTemplate().query(
          "select distinct group_id, artifact_id from ARTIFACT where artifact_id like :searchExpression or group_id like :searchExpression order by if(group_id like :searchExpression, 0, 1), group_id, artifact_id limit :from, :size"
          BASIC_ARTIFACT_INFO_MAPPER , 
          args);
  }

Vidíme že atributy dotazu dáme jednoduše do mapy, zavoláme dotaz, poskytneme mapovač výsledků a je to. V dotazu můžeme použít jména parametrů stejně jako to známe z HQL. Takže můžeme například psát „... where artifact_id like :searchExpression or group_id like :searchExpression...“. Pro mapování výsledků musíme implementovat jednoduché rozhraní ParameterizedRowMapper.



  private static final ParameterizedRowMapper<BasicArtifactInfo> BASIC_ARTIFACT_INFO_MAPPER = new ParameterizedRowMapper<BasicArtifactInfo>(){
    public BasicArtifactInfo mapRow(ResultSet rs, int rowNumthrows SQLException {
      return new BasicArtifactInfo(rs.getString("group_id"), rs.getString("artifact_id"));
    }
  };

Vidíme, že generika jsou tu plně podporována, takže si nemusíme dělat hlavu s přetypováváním, varováními překladače atp. Super ne? A to jsem zapomněl na to hlavní. Spring se mi postará o vytvoření PreparedStatementů, správu transakcí, mapování vyjímek a prostě o všechno na co jsme od něj zvyklí.

Takže pokud je pro vás Hibernate moc těžkopádný a nechcete se učit iBatis, pokud chcete jen volat JDBC, zkuste se podívat na SimpleJdbcTemplate, stojí to za to.

Celou třídu si můžete prohlédnout v SVN.

3 thoughts on “Simple JDBC template

  1. peter

    Springovy (Simple)JdbcTemplate je uzasna vecicka, krasne nam zjednodusil kod, kde sme nepotrebovali ziadny ORM nastroj, ale stale sme chceli pracovat s databazou.

  2. Rasto

    Uz od praveku existuje kniznicka commons dbutils na Apache commons. Je to stara verzia toho isteho az na tie pomenovanie parametrov.
    Aj tak ju nikoto nepouziva.

  3. Wu

    Rasto: od pravěku existuje, objevil jsem ji nedávno a pro některé účely je skutečně k nezaplacení.

Comments are closed.