Poslouchejme

Nemůžete posunout konverzaci pozitivnějším směrem, pokud se váš partner necítí vyslyšen a pochopen.
Douglas Stone

Musím se k něčemu přiznat. Myslel jsem si, že hlavním cílem komunikace je přenos myšlenek z jedné hlavy do druhé. Že když mi někdo něco vysvětluje, tak je jeho hlavním cílem předat mi nějakou myšlenku a mým úkolem je snažit se mu v tom pomoci. V okamžiku, kdy mi tu myšlenku předal, tak mu to musím dát najevo, ujistit se, že jsem to pochopil správně, prohlásit téma za ukončené a přesunout se dál.

Zní to rozumně, plně to odpovídá modelu racionálního člověka a přesto je to naprosto špatně. Ve spoustě situací vám druhý člověk nechce předat informaci, ale chce se jednoduše vypovídat.

Proč to vůbec píšu? Protože je to důležité a hrozně s tím bojuji. Nedávno se mi stalo, že jsem zastavil kolegu po první větě, protože jsem věděl, že to co mi říká, už dávno neplatí. Chyba. Myslel jsem si, že nám tím ušetřím čas, ale nestalo se. Byl rozhozený a následná diskuze byla k ničemu.

Co s tím? Je potřeba poslouchat. Ano, i když vám někdo říká něco co už dávno víte, i tak musíte poslouchat. Ne jenom čekat až ten druhý domluví, inteligentně u toho pokyvovat hlavou a přitom přemýšlet co budu říkat já, až se uráčí vyžbleptnout. Je potřeba ho opravdu naplno poslouchat. Nejen že nám opravdu může říci něco co nevíme. Ale i kdybychom přesně věděli, co nám chce sdělit, tak dokud nebudeme poslouchat my jeho, tak nebude poslouchat on nás. Dostaneme se do situace, kdy budeme vést sériový monolog. Každý si bude mlít to svoje, aniž bychom se navzájem poslouchali.

Abych ocitoval odbornou literaturu: „Důvod proč vás ten druhý neposlouchá není to, že je tvrdohlavý, je to proto, že se necítí být vyslyšen. Jinými slovy, neposlouchá vás ze stejného důvodu proč neposloucháte vy jeho. Myslí si o vás, že jste pomalí a tvrdohlaví. Takže se opakuje, hledá nové cesty jak vám to vysvětlit, zvyšuje hlas a tak dále.“ Nepřipomíná vám to vaší poslední složitou schůzi? Mně jo.

Netvrdím, že poslouchání je jednoduché. Už pár měsíců se to snažím naučit a pořád se mi to nedaří. Ano, umím se naučit parafrázovat, klást doplňující otázky a podobné finty. V tom to ale není. Ten pravý trik je v tom opravdu vnímat co ten druhý říká. Je to hrozná fuška, ale začíná mi docházet, že jinak to nejde.

1 thought on “Poslouchejme

Comments are closed.