iWoz

Nevěřím, že cokoliv revolučního bylo kdy vymyšleno komisí. Komise by se na tom totiž nikdy nedohodla!
Steve Wozniak

Jenom chci upozornit na docela zajímavou knížku. Jmenuje se iWoz a je to autobiografie Steve Wozniaka, člověka, bez kterého by nevznikla firma Apple, člověka, který prý jako první sestrojil osobní počítač s klávesnicí a monitorem. Docela dobře se to čte, člověk se tam i dost věcí doví. Knížka mi hodně připomněla „To nemyslíte vážně, pane Feynmane!“, oni si oba pánové byli asi dost podobni. Takže pokud vás zajímá jak fungují a žijí géniové, tak doporučuji.

Docela mě zaujala myšlenka o tom, jak nic revolučního nikdy nebylo vymyšleno komisí. Přesně to samé psal i pan Brooks v knize, o které jsem psal minule. Ten tam měl i takovou pěknou tabulku, kde uváděl produkty, které mají zanícené fanoušky.

Fandové Normání
iPhone Mobil
Apple II PC
Rozhranní Macintoshe Windows
UNIX z/OS (MVS)
Pascal Algol
Fortran Cobol
Python Appletalk

Zajímavé je, že věci napravo vznikly pomocí formálního procesu, věci vlevo vznikaly mimo normální produktové procesy. Neznamená to, že by věci vpravo byly horší, jenom už nejsou tak originální a je méně časté, že by k nim lidi měli emocionální vztah. Mimochodem, právě Steve Wozniak, je autorem Apple II.

4 thoughts on “iWoz

  1. Martin

    Jo tuhle knížku jsem taky četl, byla docela dobrá. Ale je třeba si uvědomit, že postupy popisované při vzniku AppleII už na dnešní, o několik řádů složitější počítače nelze dost dobře aplikovat. Ale zase tu jsou určitě jiné obory, kde se se “osamocení géniové” stále uplatní.

  2. boruvek

    Taky jsem nedávno tuto knížku četl a je to opravdu čtivé počtení. První knížka co jsem přelousknul na iPadu 🙂

  3. Lukáš Křečan Post author

    @v6ak Dík za upozornění, opraveno. To je tak, když si to člověk po sobě přečte jen dvakrát.

Comments are closed.