Situace na trhu práce

Možná vás bude zajímat jak vypadá pracovní trh programátorů v dnešní době. Už o tom něco vím. Od konce ledna jsem hledal kontrakt. To se mi nepodařilo. Jeden jsem si nechal utéct, v dalším mi nabídli moc málo peněz a na jiný jsem nenarazil. Možná špatně hledám, ale takhle na vlastní pěst to není vůbec snadné.
Takže jsem před koncem února začal omrkávat i trh trvalých pozic. Zajímám se jen o seniornější J2EE pozice v Praze, nechce se mi brát míň než na posledním místě a hlavně chci dělat něco zajímavého. Čeho si v takové situaci všimnete skoro okamžitě je, že volných pozic je výrazně méně než personálních agentur. Takže pokud vás kontaktuje personální agentura, tak to obvykle vypadá následovně. Vyzpovídají si vás, řeknete jim, kde co už máte rozjednáno, oni si většinu nabídek odškrtnou a když máte štěstí, tak vám nakonec jednu nebo dvě navíc předhodí. Obvykle ale řeknou, že vás budou kontaktovat, až se jim něco objeví.
Pak váš životopis někam pošlou, vy týden nebo dva čekáte než se to probublá k pohovoru. Po něm zas týden nebo dva čekáte. Takže zábava. Slyšel jsem, že teď je hlavně poptávka po standardních pozicích. Juniory ani seniory prý moc nechtějí. Seniorních Java pozic se v Praze objevuje tak pět, většinu najdete na jobs.cz, když si necháte schovat personální agentury.
Co nás může těšit nebo možná i varovat je, že .NET pozice prý nejsou skoro vůbec. Doufejme, že se to Javě vyhne. Docela zajímavé je, že některé nadnárodní firmy přesouvají vývoj do Prahy. Takže se tu objevuje potencionálně zajímavá práce. Bohužel jsem se ještě nedostal do fáze, v které bych se dozvěděl něco víc. Zatím mám nicneříkající obecné povídaní.
V mezidobí si hraji s novými věcmi a dělám všeznalého konzultante ve firmě Aegis. Zkoušíme tam rozjet něco jako Scrum, dokonce prý hledají šikovného absolventa, takže pokud máte zájem se něco naučit na zajímavých projektech, tak se jim určitě ozvěte.
Abych to shrnul, práce je, ale najít něco zajímavého je těžší než bývalo. Po šikovných lidech je poptávka stále, akorát odměny nejsou tak zajímavé jak bývaly. Je otázka jestli je to způsobeno krizí nebo klasickým zimním útlumem.

9 thoughts on “Situace na trhu práce

  1. littleli

    no vypadá to na nukleární zimu na našem segmentu trhu práce… co naplat, když největší klienti mají mnohamiliardové ztráty (USD). možná prostě už peníze nejsou tím, čím se zdají být.

  2. Rm.

    “Slyšel jsem, že teď je hlavně poptávka po standardních pozicích. Juniory ani seniory prý moc nechtějí.” – co si představit pod pojmem standardní pozice? Jako neprogramátoři – uklízečky a tak? Nebo máš na mysli spíše seniory za méně peněz?

  3. lzap

    Někde jsem četl, že je potřeba zmírnit nároky, ty doby, kdy se programátoři v Javě přepláceli, je prý pryč. To se naštěstí netýká nás, špičkových odborníků 🙂 ale průměrní programátoři (kteří se stále vidí na přeplacených pozicích) to budou mít asi těžší.

    Nepochybuji o tom, že kdo umí – práci najde.

  4. Vlastimil Vávrů

    Ta krize je i přiležitost…vrhnout se na nějaké svoje podnikání. Ani naší firmě se nevyhlo propouštění. V lednu nás bylo 15, teď 6. A za 3 měsíce možná 0. Jeden kluk co už tu není si chce rozjet vlastní eshop. Držím mu palce.

  5. finc

    Tak já byl v podobné situaci. Na konci března svou práci (po 4 letech) opouštím a nastupuji do nové.

    Lokalita byla vcelku jasná: Praha. Jako kolíňák to snad ustojím.

    Nabídky jsem řešil přes agentury a musím přiznat, že jsem dostal téměř vždy zajímavé kontakty. Jedna z nich zvítězila a já ji přijal.

    Možná mám menší nároky, ale kromě jedné z nich, mě přijali všude. Myslím, že s javistama to až tak horké nebude. Pokud má člověk snahu a věří si, práci v tomto oboru prostě najít musí.

  6. Jindra

    No nevim, zrovna vcera jsem si na tenhle blogspot vzpomnel, kdyz me na obede otravoval headhunter z prahy s nabidkou J2ee senior programatora 🙂

  7. Lukáš Křečan Post author

    To Jindra: To si neodporuje, i mě se neustále objevují noví a noví personalisté, bohužel stále s těmi samými nabídkami.

  8. uf

    A co my, co nic neumime a bydlime na “venkove” (mysleno nePraha). Na nas kazdy kasle a i v dobach boomu jedeme pod radobyprumernym platem.

Comments are closed.