Nádherný kód

Půl roku v laboratoři vás dokáže uchránit od deseti minut v knihovně.

Původně jsem chtěl psát o svých pokusech se Spring OSGI modulem, ale přišlo mi lepší počkat si, až se ve středu něco poučím na CZJUGu. Takže vás dneska čeká další z mých minirecenzí knih. Tentokrát budu psát o hardcore koderské knize s názvem Beautiful Code. Autora neuvádím, protože co kapitola, to jiný autor. Jde v podstatě o kompilaci textů různých programátorů. Všichni se zamýšlí nad tím, co to je nádherný kód.

Nápad je to dobrý, nicméně takto sepsaná kniha má i své mouchy. Není konzistentní, takže některé kapitoly mě hodně bavily, jiné zase vůbec. Například kapitola o tom, jak funguje přenos dat v Subversion je hodně zajímavá. Stejně tak kapitola o MapReduce. Na druhou stranu, z některých kapitol jsem přečetl jen první dvě stránky a pak je přeskočil.

Samozřejmě, že se v té knize člověk nedozví, jak napsat nádherný kód. Zajímavé ale je, že spousta autorů sdílí názor, že nádherný kód = jednoduchý kód. Několik odvážlivců si dokonce píše i o tom, že nejlepší kód je ten, který vůbec nenapíšeme. Docela s nimi souhlasím, bohužel ne vždy se tím řídím.

Takže abych to shrnul: z knihy mám rozpačitý pocit. Vůbec by neškodilo, kdyby byla poloviční. Je ale možné, že někomu jinému by se líbily jiné kapitoly. Takže uděluji slabých 5 hvězdiček z deseti.

4 thoughts on “Nádherný kód

  1. Lukáš Křečan Post author

    Nedá se říci o čem je. Prostě obeslali pár vývojářů s tím, ať napíší článek na téma nádherný kód. To je vše.

  2. uf

    a pise se tam o nem?
    Aby to nebylo jako s knihou Java 5. Slo o standardni ucebnici javy s narychlo dodelanou kapitolou o 5ce. To bylo silne zavadejici.

Comments are closed.