Zjednodušte si práci s Mavenem

Někteří z vás si možná všimli, že jsem dlouho nic nenapsal. Neměl jsem moc času, programoval jsem si prográmek pro usnadnění práce s Mavenem. Kdo s Mavenem pracujete, asi víte, že jeden z největších problému při práci s ním je hledání artefaktů (knihoven) ve vzdáleném repository. Pro Eclipse existuje plugin (http://m2eclipse.codehaus.org/), který by to měl usnadňovat. Ale nemám s ním moc dobré zkušenosti. Není příliš stabilní. Dále existuje stránka http://www.mvnrepository.com/, která umožňuje artefakty hledat. Ta mi také moc nevyhovovala.

Když jsem se snažil portovat aplikaci sestavovanou Antem do Mavenu, tak mi po hledání veze a umístění desátého jaru došla trpělivost. Napsal jsem si prográmek s poetickým jménem m2-repoindex (http://m2-repoindex.krecan.net/), který moje potřeby řeší.

Takže ve zkratce, je to Java Web Start aplikace, která umožňuje hledat artefakty podle jména nebo regulárního výrazu viz. obrázek

Hledání podle jména
Věc která mi ve všech programech dosud chyběla, je identifikace jarů. Asi to znáte, máte na disku jar a potřebovali byste znát verzi a kde ho v Maven repositáři najdete. m2-repoindex vám s tím pomůže. Načte jar, spočítá jeho MD5 a podle něj se pokusí najít odpovídající artefakt.

Hledání JARu
Docela užitečná věc, zvláště když těch jarů máte několik desítek.

Co jsem se z toho naučil?

  1. Java Web Start je docela zajímavá technologie. Umožňuje snadnou instalaci Java aplikací a to včetně ikony na ploše a ve start menu. Stačí jen kliknout na odkaz. Měly by fungovat i automatické updaty, ale to se mi zatím nepodařilo zprovoznit.
  2. Potvrdil jsem si, že dělat aplikaci ve Swingu jde už docela dobře dělat i v Eclipse.
  3. Zjistil jsem, že psát i takto malou aplikaci po večerech zabere dost času. Prvotní napsání jde snadno, ale dostat ji do stavu, kdy se dá zveřejnit je dost náročná činnost. Připadá mi, že přítelkyně začíná žárlit na můj počítač, chodí kolem nás se sekyrou v ruce a nějak divně se usmí

5 thoughts on “Zjednodušte si práci s Mavenem

  1. 3rojka

    Cool drobeček. Díky něco takového jsem si chtěl taky napsat, ale manželka už s tou sekyrou začala mávat takže jsem se k tomu nedostal. 🙂

  2. milan

    Potesilo ma ze existuje takato alternativa k http://mvnrepository.com/, ale neviem preco mi nejde pod linuxom (Ubuntu 7.10, java version “1.5.0_13”). Skusal som aj ine aplikacie spustajuce sa cez Java WebStart a tie isli.
    Jedine co zobarzuje v okne je text “Java Application Window”. Instalacia prebiehala v bez problemov (aj ikonu na ploche vytvorilo).

    Chcel som sa pozriet do kodu ze v com by mohol byt problem, ale v SVN-ku je dost velky chaos medzi modulmi. A ked sa mi projekt nepodarilo po 1h otvorit v eclipse, tak som toho nechal 🙁

  3. Lukáš Křečan

    No ono je to trochu zastaralé. Kdyžtak se zkus podívat na mvnindex.org, tam je novější verze.

Comments are closed.